U bent hier

6.4 Goed werkgever- en werknemerschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

zich goed gedragen

Het Burgerlijk Wetboek stelt dat de werkgever en de werknemer verplicht zijn zich ‘goed’ te gedragen tegenover elkaar; dit is goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Voor uw bestuurder betekent dit dat hij in het geval van het wijzigen van arbeidsvoorwaarden niet alleen aan zijn eigen belang moet denken, maar ook de belangen van de werknemer in het oog moet houden.

weigeren

Voor de werknemer betekent goed werknemerschap dat hij niet zomaar elk wijzigingsvoorstel mag weigeren. Ook voor uw OR speelt goed werkgever- en werknemerschap een belangrijke rol. Het is uw taak beide belangen altijd tegen elkaar af te wegen.

Redelijkheid en billijkheid

redelijk voorstel

Bij goed werkgeverschap en goed werknemerschap spelen redelijkheid en billijkheid automatisch een rol. Doet de werkgever een redelijk voorstel voor wijziging van de arbeidsvoorwaarden, dan moet de werknemer daarmee in principe akkoord gaan. Weigert hij, dan moet hij daar goede argumenten voor kunnen aandragen. Stel dat uw bestuurder een deels arbeidsongeschikt geraakte werknemer aangepast werk aanbiedt tegen hetzelfde loon en gelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan getuigt het niet van goed werknemerschap als de werknemer zonder goede reden weigert.

onredelijke wijzigingen

Andersom is uw bestuurder geen goede werkgever als hij onredelijke wijzigingen afdwingt. Hij kan bijvoorbeeld niet zomaar eisen dat werknemers een vakantiedag inleveren of dat zij voortaan hun eigen reiskosten betalen. Hij moet dan heel goed kunnen onderbouwen welk zwaarwegend bedrijfsbelang die wijzigingen rechtvaardigt.

De wet over eenzijdig wijzigen

nalezen

Wilt u de wetsartikelen rond eenzijdig wijzigen erop nalezen? U vindt ze in onderstaande artikelen:

  • redelijkheid en billijkheid: artikel 6:248, lid 2 BW;
  • goed werkgever- en werknemerschap: artikel 7:611 BW;
  • het eenzijdig wijzigingsbeding: artikel 7:613 BW;
  • instructierecht: artikel 7:660 BW.