U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken10. Regelmatig evalueren10.2 Gevolgen voor werkgeluk en gezondheid

10.2 Gevolgen voor werkgeluk en gezondheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

Besteed tijdens de evaluatie aandacht aan de gevolgen van de overstap op flexplekken en het vaker thuiswerken voor het werkgeluk en de gezondheid van de werknemers.

10.2.1 Werkgeluk

werk-privé­balans

lichamelijke klachten

Aan thuiswerken kleven een aantal grote voordelen die kunnen bijdragen aan werkgeluk, zoals het niet meer in de file hoeven staan, meer autonomie, minder afleiding van collega’s en een betere werk-privébalans. Voor de werkgever zitten de voordelen met name in de lagere kosten. Geen reiskostenvergoeding meer (wel een thuiswerkvergoeding), minder leaseauto’s, kleiner kantoor, maar ook een mogelijk hogere arbeidsproductiviteit. Uit onderzoek van het RIVM tijdens de coronapandemie blijkt dat er ook nadelen kleven aan thuiswerken. Door het vele zitten, kregen thuiswerkers een grotere kans op lichamelijke klachten (zoals rugpijn of klachten aan de arm, nek of schouder, KANS). Er waren ook gevolgen voor de mentale gezondheid van werknemers, want thuiswerkers voelden zich vaker sociaal geïsoleerd dan hybride werkers en werknemers die op locatie werken.

Tegenwoordig werken veel werknemers echter weer op kantoor of werken ze hybride. Zo blijkt uit het onderzoek van ADP (zie ook paragraaf 9.1) dat 40% van de ondervraagde Nederlanders weer de volledige werkweek naar kantoor moet komen.

Irritatie

enquête

In hoeverre thuiswerken en flexplekken bijdragen aan het werkgeluk van de werknemers van je organisatie zal moeten blijken uit de evaluatie en enquêtes onder de werknemers. Aan de ene kant bieden flexplekken de mogelijkheid om je eigen werkplek te kiezen en kan de afwisseling leiden tot meer creativiteit en inclusiviteit, aan de andere kant leiden flexplekken soms tot irritaties. Er kunnen er te veel of juist te weinig zijn, er is minder privacy mogelijk, concentreren is vaak lastiger en het is ook lastiger om een bepaalde collega te vinden als iedereen steeds op een andere plek zit.

Aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie kun je ervoor kiezen om het beleid rondom thuiswerken en de flexplekken nog net iets beter af te stemmen op de wensen van de werknemers.

10.2.2 Gezonde werkplekken

plek

Gezonde werkplekken inrichten is één van de uitdagingen van werken met flexplekken. Het meubilair moet ergonomisch zijn en makkelijk af te stellen op de individuele werknemer. Iedere ochtend afwachten of je nog een behoorlijke plek kunt bemachtigen of gedoe om de werkplek dagelijks opnieuw in orde te moeten maken, kunnen het flexwerken een stuk minder prettig maken.

Stoelendans

hygiëne

Bij voorkeur hebben werknemers een persoonlijke stoel, anders ontstaat er iedere ochtend letterlijk een stoelendans. Een andere optie is één type stoel, die naar ieders wens te verstellen valt. In verband met hygiëne heeft iedere werknemer ook bij voorkeur een eigen muis en toetsenbord. Dat laatste vraagt dan weer wel om kluisjes. Aan zulke organisatorische zaken moet je dus veel aandacht besteden, omdat het flink bijdraagt aan een positieve ervaring.