5.6 Geluidshinder voorkomen
productiviteit
ergernis
De werkgever moet rekening houden met het risico van geluidshinder op de werkplek. Door geluidshinder neemt de productiviteit en tevredenheid af en kunnen werknemers allerlei klachten krijgen. Bij het ontwerpen en inrichten van een kantoorgebouw lijkt het voorkomen van geluidshinder onvoldoende mee te spelen. Vooral kantoortuinen veroorzaken geluidshinder en zijn een bron van ergernis. De werkgever moet proberen alle negatieve gevolgen van lawaai en geluid tot het minimum te beperken.
Officieel is er pas sprake van schadelijk geluid als iemand wordt blootgesteld aan een gemiddeld geluidsniveau van minimaal 80 dB(A). Dat betekent echter niet dat alle geluid dat onder deze norm blijft, niet schadelijk is.
Gezondheidsklachten
psychisch
Hinderlijk geluid op de werkplek heeft wel degelijk invloed op de productiviteit en de gezondheid van werknemers en kan zowel psychische als lichamelijke klachten veroorzaken. Voorbeelden van mogelijke gevolgen zijn:
- structurele concentratiestoornissen;
- belemmeringen in de communicatie;
- stressverschijnselen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, en gespannenheid;
- versnelling van hartslag en ademhaling door ergernis en irritatie.
Subjectief
opnemen
oplossingen
De beleving van geluid is subjectief en dat maakt het moeilijk om duidelijke maatregelen te treffen. Het is verstandig om eerst in kaart te brengen waar de problemen precies spelen en bij wie. Hinderlijke geluiden die door meerdere werknemers als zodanig worden ervaren, moet de preventiemedewerker of arboprofessional opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In het plan van aanpak moeten wel concrete oplossingen en maatregelen geformuleerd worden om de geluidsoverlast weg te nemen.
Maatregelen
stilteruimte
Door verschillende ruimtes in te richten voor verschillende werkzaamheden, zoals een stilteruimte en een belruimte, nemen werknemers met dezelfde soort taken bij elkaar plaats. Zo concentreert geluidshinder zich op vaste plekken in de ruimte. Een akoestisch plafond gaat galmen tegen en je kunt losse absorptie-elementen onder het plafond of aan de muren bevestigen. Aanvullende maatregelen zijn geluidsabsorberende schotten of vloerbedekking, gordijnen en planten die de akoestiek verbeteren.