8.1 Adviesrecht bij een verhuizing
adviesplichtig
Een verhuizing van de hele organisatie of een vestiging is altijd adviesplichtig. Ook als de organisatie verhuist binnen dezelfde gemeente en zelfs als het gaat om een verhuizing binnen hetzelfde (kantoor)gebouw.
behuizing
Als van een vestiging slechts een onderdeel verhuist, hangt het ervan af hoeveel werknemers daarbij zijn betrokken, zowel direct als indirect. Soms is er een tijdelijke behuizing nodig als overgang. De afspraken daarover kunt u meenemen in uw advies over de uiteindelijke verhuizing.
8.1.1 Arbeidsomstandigheden
verandering
Een verhuizing betekent voor de betrokken werknemers een verandering van de werkplek. En dus een verandering van de arbeidsomstandigheden. Dat vraagt om een kritische blik op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Iedere werkgever moet beschikken over een actuele RI&E. Bij een verhuizing is de kans groot dat de arbeidsomstandigheden veranderen omdat de werkplekken wijzigen. Dan ontkomt de werkgever er niet aan de RI&E opnieuw uit te voeren.
Voor het definitieve besluit
RI&E
In plaats van de RI&E achteraf aan te passen, kan de bestuurder vóór het definitieve besluit een aanvullende RI&E (laten) uitvoeren. Hierdoor slaan de ondernemingsraad en de bestuurder twee vliegen in één klap. Want bij het opstellen of wijzigen van de RI&E geldt het instemmingsrecht, net als bij het daaraan gekoppelde plan van aanpak. Dring hier dus op aan en betrek de uitkomsten bij het adviestraject.
8.1.2 Locatie
plan van eisen
Het zou jammer zijn als de ondernemingsraad pas in beeld komt als het management al een locatie heeft gekozen. Probeer om al bij de bestuurder aan tafel te zitten als het plan van eisen voor de verhuizing wordt opgesteld. Dat plan gaat over zaken als locatie, omvang van het nieuwe pand, kosten, begroting en faciliteiten. U kunt bij deze onderwerpen in dat stadium dan nog uw eigen criteria toevoegen, die u ook weer kunt gebruiken bij uw advies over de verhuizing.
Als er plannen zijn voor het betrekken van nieuwbouw, heeft u meer mogelijkheden om mee te denken over optimale arbeidsomstandigheden. Probeer te regelen dat de toekomstige gebruikers een rol krijgen bij de inrichting en aankleding van hun werkruimtes.
Woon-werkafstand
reiskostenvergoeding
wennen
Verplaatst de bedrijfslocatie over een grote afstand, dan zullen de meeste werknemers meer gaan reizen. Als de reiskostenvergoeding niet voldoende is om de nieuwe woon-werkafstand te overbruggen, gaan ze er ook financieel op achteruit. Een compensatieregeling is dan op zijn plaats. Sommige werkgevers zetten bussen in, andere geven een ruimere kilometervergoeding of accepteren het reizen in werktijd. Vaak hebben dergelijke regelingen een afbouwkarakter, om mensen te laten wennen aan de nieuwe situatie en ze de kans te geven om dichterbij te komen wonen.
Let bij een verhuizing ook op de financiële dekking van het voorgenomen besluit. Zijn de noodzakelijke investeringen gedekt? Veranderen de exploitatiekosten? Is de bestrijding van de sociale gevolgen meegenomen in het financiële plan?
8.1.3 Aandachtspunten bij een verhuizing
werkzaamheden
motieven
deskundig advies
Hieronder een aantal aandachtspunten en vragen voor het geval dat u te maken krijgt met een verhuizing van de onderneming of een vestiging:
- Veranderen door de verhuizing de werkzaamheden van werknemers ook? Dan heeft u misschien vanwege die reden ook adviesrecht.
- Wat zijn de motieven om te verhuizen? Gaat het om vermindering van de lasten, betere bereikbaarheid of uitbreiding of juist inkrimping van werkplekken?
- Hoe worden de consequenties voor het woon-werkverkeer van de werknemers opgevangen?
- Zijn er werknemers die verplicht moeten verhuizen? Welke vergoedingen en faciliteiten krijgen ze? Zijn er alternatieven voor degenen die niet kunnen of willen meeverhuizen?
- Is er gebruikgemaakt van deskundig advies voor de inrichting van de werkplek? Worden de werknemers betrokken bij de inrichting?