U bent hier

4.1 Administratie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

verklaring

verrekening

Als u tot het verstrekken van een voorschot aan de werknemer overgaat, is het verstandig om dat altijd goed schriftelijk vast te leggen. Laat de werknemer een schriftelijke verklaring ondertekenen waarin bijvoorbeeld de volgende zaken staan opgenomen: ‘[Naam werknemer] verklaart dat hij een voorschot ter grootte van [het betreffende bedrag] op zijn salaris heeft ontvangen, dat de werkgever kan verrekenen op [betreffende datum] / in [betreffend aantal] termijnen.’ Daarnaast moet u voor uw eigen administratie uiteraard goed vastleggen:

  • wanneer u aan welke werknemer een voorschot heeft gegeven;
  • welk bedrag daarmee gemoeid is;
  • wanneer (volledige) verrekening van het voorschot heeft plaatsgevonden.

Loonbeslag

deurwaarder

Als het onverhoopt tot een loonbeslag is gekomen en de werknemer verzoekt u dan om uitbetaling van een voorschot, moet u even goed bedenken wat u met dit verzoek doet. Het voorschot valt namelijk onder het beslag en moet dus naar de deurwaarder worden overgemaakt (zie ook paragraaf 9.2). Als de werknemer om een voorschot vraagt om het loonbeslag sneller afgehandeld te hebben, heeft dit misschien nut. Maar als hij het voorschot vraagt om sneller zelf geld in handen te hebben, komt hij bedrogen uit. U mag namelijk in geen geval het voorschot buiten het loonbeslag om uitbetalen, omdat dit uw onderneming in een vervelende (financiële) positie brengt (zie hoofdstuk 9).

Aangezien de verstrekking van een voorschot geen periodieke uitbetaling is, hoeft u hierbij in principe geen rekening te houden met de beslagvrije voet, want die ontvangt de werknemer als het goed is al bij de uitbetaling van zijn periodieke inkomsten (zie ook hoofdstuk 10).