9.2 Onderdelen loonbeslag
Het is voor u uiteraard belangrijk om te weten welke looncomponenten precies onder het beslag vallen en welke niet. In principe vallen alle vorderingen die de werknemer op grond van de arbeidsovereenkomst tijdens het beslag op zijn werkgever heeft en zal krijgen onder het beslag.
periodiek loon
transitie-vergoeding
Hieronder valt sowieso het periodieke loon. Maar ook andere beloningen in geld – zoals vakantiebijslag, overwerktoeslag, een 13e maand en een bonus – vallen onder de reikwijdte van een loonbeslag. Bij de vakantiebijslag gaat het dan om het volledige tijdens het beslag uitbetaalde bedrag. Dit kan dus om een bedrag gaan dat deels is opgebouwd in de periode vóór de beslaglegging.
Ook een aan de werknemer betaalde ontslag- en transitievergoeding en de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie vallen onder het beslag. Maar in de praktijk zal de deurwaarder geen beslag leggen op de werkgeversbijdrage.
Het is goed om de werknemer tijdens het loonbeslag te informeren over de gang van zaken, zodat hij weet waar hij (financieel) aan toe is. U bent echter niet verplicht om de werknemer te melden welke informatie u precies aan de deurwaarder heeft verstrekt.
Niet onder beslag
achterstallig loon
looncessie
Andere aanspraken op periodieke betalingen van vóór de beslaglegging vallen niet onder het loonbeslag. U hoeft bijvoorbeeld achterstallig loon dat vóór het beslag al betaald had moeten worden, niet aan de deurwaarder af te dragen. Dit kunt u regulier aan de werknemer uitbetalen. Vergoedingen van kosten die de werknemer heeft gemaakt voor de uitoefening van zijn werk tellen evenmin als loon en vallen daardoor niet onder het beslag. Ook door de werknemer betaalde pensioenpremies vallen niet onder het beslag. Op (het deel van) het loon waarvoor looncessie is afgesproken (zie hoofdstuk 3), is ook geen beslag mogelijk.
De beslagvrije voet, die ten goede komt aan de werknemer, valt ook niet onder het loonbeslag. Hierover vindt u in hoofdstuk 10 alles terug.
Alertheid
voorschot
Zorg ervoor dat u alle uitbetalingen aan de werknemer tijdens een loonbeslag correct verwerkt. Laat u niet verleiden om de werknemer iets – bijvoorbeeld een voorschot – buiten het loonbeslag om uit te betalen (zie hoofdstuk 4). U pleegt daarmee een onrechtmatige daad, omdat u het beslag negeert en bent het uitbetaalde bedrag dan bovendien alsnog (ook) aan de deurwaarder verschuldigd.
onbetaald verlof
Ook bij verlofzaken is alertheid tijdens een beslag op het loon geboden. Als een werknemer bijvoorbeeld onbetaald verlof wil opnemen terwijl er beslag op zijn loon is gelegd, brengt dat u in een lastige situatie. Het kan dan namelijk zijn dat de deurwaarder de verschuldigde betaling van uw onderneming eist, aangezien u de werknemer tijdelijk niets betaalt en er bij hem dus niets te halen valt, terwijl het loonbeslag gewoon doorloopt. Als het gaat om een niet-wettelijk ondersteunde vorm van onbetaald verlof, kunt u een verzoek hiertoe tijdens een loonbeslag dan ook het beste weigeren.