8.2 Bronheffing
wettelijke verplichting
Een speciale vorm van het hiervoor besproken loonbeslag is de bronheffing. Dit is een wettelijke bevoegdheid die de Stichting Centraal Administratie Kantoor AWBZ (CAK) heeft om zorgverzekeringspremies direct bij de inkomensbron te innen. Het is in Nederland een wettelijke verplichting om verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Om ervoor te zorgen dat de bijbehorende premies ook daadwerkelijk worden betaald en niemand onverzekerd raakt, kan het CAK bronheffing inzetten. Feitelijk is hierbij geen sprake van loonbeslag, omdat de premie niet verschuldigd is op grond van beslaglegging.
Fases
betalingsachterstand
waarschuwing
melding CAK
premies inhouden
Als één van uw werknemers een betalingsachterstand bij zijn zorgverzekeraar oploopt, gaat de Zorgverzekeringswet dat in vier fases tegen:
- Fase 1: de zorgverzekeraar doet de werknemer bij een betalingsachterstand van twee maanden meestal een voorstel om deze achterstand in te lopen. De werknemer doet er goed aan (eventueel samen met een budgetcoach) een betalingsregeling af te spreken met de zorgverzekeraar, zodat hij de premie en (eigen risico) in delen kan betalen.
- Fase 2: als de betalingsachterstand oploopt tot vier maanden – de werknemer komt het voorstel uit fase 1 dus niet na – stuurt de zorgverzekeraar de werknemer een waarschuwing (aanmaning) met de gevolgen van het verder laten oplopen van de premieachterstand.
- Fase 3: de zorgverzekeraar maakt melding van de betalingsachterstand bij het CAK als de betalingsachterstand is opgelopen naar zes maanden.
- Fase 4: de bronheffing wordt van kracht, waarbij het CAK de verschuldigde premies direct bij de bron inhoudt. In deze situatie krijgt uw onderneming als werkgever met de (premie)schuld van de werknemer te maken, omdat u de premies moet inhouden bij de werknemer en moet afdragen aan het CAK.
De werknemer wordt door het CAK op de hoogte gesteld dat u de opdracht heeft gekregen om de zorgverzekeringspremie van zijn inkomen in te houden. Als u de premie niet inhoudt bij de werknemer, bent u verplicht om deze zelf aan het CAK te betalen.
Verhoogde premie
bestuursrechtelijke premie
Tijdens de bronheffing moet de werknemer een verhoogde premie aan het CAK betalen: 130% van de standaardzorgpremie zoals vastgelegd in de Wet op de zorgtoeslag. Dit is de zogeheten bestuursrechtelijke premie van € 152,20 (in 2022). De premie is bedoeld voor de periodieke premiebetaling – de reguliere verzekering bij de zorgverzekeraar blijft bestaan maar een eventuele aanvullende verzekering komt te vervallen – en niet ter aflossing van de schuld bij de zorgverzekeraar.
De aflossing van de premieachterstand van zes maanden of meer moet de werknemer alsnog zelf regelen. Inhouding van de bestuursrechtelijke premie op het inkomen van de werknemer dient puur om ervoor te zorgen dat hij niet onverzekerd raakt.