U bent hier

11.2 Verplichtingen bij beslagen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

verantwoor-delijkheid

Zoals gezegd heeft u slechts met één contactpersoon voor alle lopende loonbeslagen te maken. U hoeft dan ook niet zelf uit te zoeken welk deel van het salaris naar welke beslaglegger moet. Dit is namelijk de verantwoordelijkheid van de coördinerende deurwaarder. Om te bepalen wie de coördinerende deurwaarder bij een samenloop van beslagen is, heeft de wetgever regels gesteld.

Wie is de coördinerende deurwaarder?

verdeling

preferente 
vordering

loonvordering

De hoofdregel is dat de deurwaarder (of invorderingsambtenaar) die als eerste een loonbeslag heeft opgelegd, ten behoeve van de gezamenlijke beslagleggers int (en zorgt voor verdeling onder de (preferente) beslagleggers). Op deze hoofdregel bestaan twee uitzonderingen:

  • Als er sprake is van een beslaglegger die, vóórdat de deurwaarder beslag legt, een vereenvoudigd derdenbeslag legt voor een preferente vordering. De beslaglegger met de preferente vordering is dan de coördinerende deurwaarder voor alle loonbeslagen.
  • Als de overheid een loonvordering instelt voor een preferente vordering (vóórdat of nadat de deurwaarder beslag heeft gelegd). Deze beslagleggende overheidsinstantie wordt dan de coördinerende deurwaarder.

Bedrag afgedragen

volgorde

U draagt het verschuldigde totaalbedrag af aan de coördinerende deurwaarder die dus uw contactpersoon is. Hij zorgt ervoor dat hiervan de bedragen in de juiste verdeling bij de diverse beslagleggers terechtkomen, en in de juiste volgorde (zie verderop). Uitzondering op het afdragen van het verschuldigde bedrag aan de deurwaarder (of invorderingsambtenaar) van het eerst opgelegde loonbeslag geldt voor de bronheffing (zie paragraaf 8.2). De bestuursrechtelijke premie moet u namelijk altijd rechtstreeks aan de Stichting Centraal Administratie Kantoor AWBZ (CAK) betalen.

Beslagvrij

beslagvrije voet

Ook in het geval dat er meerdere loonbeslagen worden gelegd, houdt de werknemer nog altijd recht op de beslagvrije voet (zie hoofdstuk 10). De coördinerende deurwaarder berekent de beslagvrije voet (en herberekent deze indien nodig) en communiceert deze aan alle betrokken partijen. U maakt het (totaal)bedrag dat boven de beslagvrije voet uitkomt aan de coördinerende deurwaarder over en hij regelt vervolgens de evenredige verdeling ervan over de diverse beslagleggers.

Maakt u in de situatie van meerdere loonbeslagen een bedrag over aan de verkeerde deurwaarder (of invorderingsambtenaar)? Geen zorgen, de ontvanger ervan moet het bedrag doorstorten naar de coördinerende deurwaarder.