2.2 De gevolgen van geldproblemen
kosten
fraude
Financiële problemen en schulden zijn een breed maatschappelijk probleem. Het is dus niet vreemd dat u er in uw dagelijkse praktijk ook – en steeds vaker – mee te maken krijgt. Want financiële problemen zijn niet alleen een probleem van de werknemer in privé; hij neemt ze ook mee naar het werk, wat zich op diverse manieren kan uiten. Zo is een werknemer met schulden waarschijnlijk gevoeliger voor stress en kan zich vaker ziek melden. Dit heeft een lagere arbeidsproductiviteit tot gevolg en kosten voor de onderneming om de afwezigheid van de werknemer op te vangen. Ook komt een werknemer met financiële problemen mogelijk eerder in de verleiding om te stelen of fraude te plegen. Als het uiteindelijk tot een loonbeslag komt, komen er allerlei verplichtingen om de hoek kijken die u extra tijd en geld zullen kosten (zie hoofdstuk 8 tot en met hoofdstuk 12).
Beslag op het loon is niet altijd het aangewezen middel om een werknemer van zijn schulden af te helpen. In sommige gevallen kan loonbeslag zelfs averechts werken: doordat de werknemer een deel van zijn inkomen mist, ontstaan er nieuwe schulden.
Verstandhouding
andere functie
beslagvrije voet
demotivatie
Een loonbeslag kan bovendien een negatief effect op de relatie werkgever-werknemer hebben. Zo kan de werkgever de werknemer in een ander licht gaan zien of hem bijvoorbeeld in een andere – minder fraudegevoelige – functie binnen de onderneming plaatsen. Voor de werknemer kan het feit dat alles wat hij verdient boven de beslagvrije voet naar de deurwaarder (of invorderingsambtenaar) gaat, erg demotiverend werken. Voor zijn prestaties ontvangt hij dan nog slechts een vergoeding onder bijstandsniveau. Door die demotivatie kan de werknemer slecht(er) gaan presteren waarmee hij vervolgens zijn baan op het spel zet. Dus ook voor de onderneming is het van belang om een oplossing te vinden voor het schuldprobleem van de werknemer.