U bent hier

1.1 Schulden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

Wat de oorzaak en de ernst van de financiële problemen bij werknemers is, kan uiteraard erg verschillen. Datzelfde is geldt dus voor de manier waarop u de werknemers in zo’n situatie kunt (en wilt) helpen.

Werkgever is pas op de hoogte bij loonbeslag

loonbeslag

AVG

Bijna 80% van de werkgevers wil een werknemer met geldproblemen helpen en 58% ziet dit zelfs als hun verantwoordelijkheid. Vaak zijn werkgevers echter pas laat op de hoogte van de geldproblemen bij hun werknemers. Dit speelt bijvoorbeeld pas bij loonbeslag. De belangrijkste belemmeringen voor werkgevers om de financiële gezondheid van hun werknemers te bevorderen, zijn zorgen rondom privacy en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW, naar de rol van werkgevers bij de financiële gezondheid van werknemers.

Schulden

lening

betalings-achterstand

indicatie

Een schuld is een openstaand bedrag dat betaald moet worden. Het kan hierbij om een lening gaan of om een te betalen bedrag voor een geleverde dienst, zoals huurkosten of de kosten voor gas, water of licht. Een schuld kan ook ontstaan als een persoon ten onrechte iets heeft gekregen en dat dus moet terugbetalen. Hierbij kunt u denken aan de situatie van het ten onrechte of te veel ontvangen van huurtoeslag. Onder een betalingsachterstand vallen bijvoorbeeld achterstallige rekeningen, een krediet of een lening – behalve hypotheken en afbetalingsregelingen – maar bijvoorbeeld ook rood staan bij een bank en creditcardschulden. Deze hoeven niet per se een probleem te vormen, maar kunnen wel een indicatie zijn van het feit dat er iets aan de hand is met de financiën van de werknemer.

Te kwader trouw

boete

Schulden kunnen ook te kwader trouw ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als een persoon een boete heeft gekregen of heeft gefraudeerd met zijn uitkering. Deze schulden hebben te maken met strafbare feiten.

schuldhulpverleningstraject

Schulden die te kwader trouw ontstaan, worden anders afgehandeld dan de hiervoor genoemde schulden die ‘te goeder trouw’ zijn ontstaan. Door de aard van de schulden is het niet de bedoeling dat ze anders dan door volledige betaling worden opgelost. Andere schulden kunnen in een schuldhulpverleningstraject worden kwijtgescholden, maar bij schulden die te kwader trouw zijn ontstaan, is dat in principe niet het geval.