8.3 Wet personeelsbehoud bij crisis
NOW
personeels-behoud
De eerder besproken WTV bleek tijdens de coronacrisis niet toereikend te zijn, waarna de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) in korte tijd uit de grond werd gestampt. De voorgestelde Wet personeelsbehoud bij crisis (WPC) is een completere regeling dan de NOW en moet ervoor zorgen dat werkgevers snel kunnen schakelen en zekerheid hebben over personeelsbehoud als zij worden getroffen door een crisis of calamiteit waar ze geen invloed op hebben en zich niet op hebben kunnen voorbereiden. Belangstellenden konden tot en met 25 juni 2024 reageren op het conceptwetsvoorstel. Er is nog geen beoogde ingangsdatum van het wetsvoorstel bekend.
8.3.1 Herplaatsing, minder loon of combinatie van beide
erkende crisissituatie
Voorgesteld is dat werkgevers aanspraak kunnen maken op de WPC als er door een erkende crisissituatie over twee maanden gemiddeld 20% minder werk is. De periode kan tweemaal verlengd worden, met elke keer maximaal twee maanden. Voldoet de werkgever aan de voorwaarden, dan heeft hij twee opties: herplaatsing of verminderde loondoorbetaling met loonsubsidie.
Herplaatsing
eenzijdig
De werkgever kan tijdelijk eenzijdig de werkzaamheden van werknemers wijzigen, zodat zij kunnen doorwerken. De gewijzigde werkzaamheden moeten wel ‘passend’ zijn. Ook is het mogelijk om werknemers tijdelijk op een andere locatie te laten werken als daar nog wel werk is. Hierbij moet extra reistijd worden aangemerkt als werktijd en de extra reiskosten moeten door de werkgever worden vergoed. Je moet dan het volledige loon van de werknemers doorbetalen.
Loonsubsidie
ondergrens
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan de werkgever er ook voor kiezen om de werknemers 10% minder loon te betalen over de uren die door de crisis niet gewerkt kunnen worden, waarbij het wettelijk minimumloon een ondergrens is. Voor 65% van de loonkosten over de niet-gewerkte uren kan de werkgever loonsubsidie aanvragen bij UWV.
Een combinatie van de twee opties is ook mogelijk. Bij beide moet de werkgever de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of het personeel om advies vragen en de vakbonden informeren.
8.3.2 Crisisregeling vervangt WTV
overgangsrecht
Als er een crisis plaatsvindt die niet in de regeling is opgenomen, dan is het aan de ministerraad om te beoordelen of er toch toegang is tot de WPC. Tot de inwerkingtreding van de WPC kunnen werkgevers gebruik blijven maken van de WTV, die vervolgens zal vervallen. Wel geldt er overgangsrecht voor werkgevers die op dat moment gebruikmaken van de WTV voor de duur van de toekenning.