U bent hier

3.1 Wet tegemoetkomingen loondomein

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2025

uniform

Het LKV is op 1 januari 2018 ingegaan en het LIV precies een jaar eerder. Het LKV richt zich op het in dienst nemen van oudere uitkeringsgerechtigden, arbeidsgehandicapten en mensen die in de doelgroep van de banenafspraak staan of scholingsbeperkt zijn. Het LIV is voor werkgevers die werknemers met een relatief laag loon in dienst hebben. De LKV en het LIV zijn onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Deze wet heeft als doel op een uniforme manier tegemoetkomingen te verstrekken aan werkgevers die mensen in dienst nemen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Uitbetaling achteraf

Met behulp van gegevens van de Belastingdienst, de gemeente en UWV krijgen werkgevers die daar recht op hebben deze tegemoetkomingen. Onder de WTL wordt pas achteraf bepaald op welke tegemoetkomingen een werkgever recht heeft. Hierdoor duurt het soms wel tot anderhalf jaar voordat een werkgever een tegemoetkoming ontvangt.

Jeugd-LIV nu echt voltooid verleden tijd

compensatie

Het lage-inkomensvoordeel voor jongeren (jeugd-LIV) viel tot 2024 ook onder de WTL. Het jeugd-LIV werd in 2018 als tijdelijke regeling ingevoerd ter compensatie van de hogere loonkosten die werkgevers voor hun kiezen kregen door de stapsgewijze verhoging van het wettelijk minimumjeugdloon per 1 juli 2017 en 1 juli 2019. Per 1 januari 2024 is het jeugd-LIV afgeschaft vanwege de hervorming van het pensioenstelsel. In 2024 werd het voor het laatst uitgekeerd, over het jaar 2023.