2.3 Geen dienstbetrekking
Als er geen sprake is van een echte dienstbetrekking en ook niet van een fictieve dienstbetrekking, hoeft u de beloning niet in de loonheffingen te betrekken. U moet de Belastingdienst echter wel laten weten wat u de opdrachtnemer heeft betaald, behalve als het om een zelfstandig ondernemer gaat of een vrijwilliger die onder de vrijwilligersregeling valt.
Opgaaf
zowel in geld als natura
De zogeheten opgaaf van uitbetaalde bedragen aan een derde – ook wel IB47-melding genoemd – geldt zowel voor de gedane betalingen in geld als voor de verstrekte beloningen in natura als tegenprestatie voor verricht werk of geleverde diensten. U moet de betreffende gegevens digitaal aanleveren, via het online gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan derden: gegevensportaal.belastingdienst.nl.
U mag derdenbetalingen aan de Belastingdienst doorgeven wanneer het u uitkomt – dus ook periodiek – zolang u maar de uiterste deadline in acht houdt. Voor betalingen over 2020 had u tot 1 februari 2021 de tijd en betalingen over 2021 moet u vóór 1 februari 2022 doorgeven.
eerst aanmelden
definitief
Als het de eerste keer is dat u voor uw onderneming derdenbetalingen doorgeeft, moet u zich eerst aanmelden bij de Belastingdienst om de benodigde inloggegevens te ontvangen. Doet u in een later jaar geen derdenbetalingen dan moet u aan de fiscus doorgeven dat u geen gegevens zult aanleveren. Dit doet u in het portaal bij ‘Beheer leveringen’. U kunt zich ook definitief afmelden als uw onderneming helemaal geen derdenbetalingen meer gaat doen.
Opgaaf derdenbetaling straks inclusief BSN
ook weer BSN doorgeven
Het kan zijn dat u per 1 januari 2022 met nieuwe regelgeving te maken krijgt rond het doorgeven van uitbetaalde bedragen aan een derde. De nieuwe renseigneringsverplichting zal namelijk deels de huidige IB47-melding vervangen. Hierdoor wordt de wettelijk benodigde basis gecreëerd om voortaan ook weer het burgerservicenummer (BSN) van de opdrachtnemer te kunnen doorgeven, iets wat door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet langer mocht. Genoemde maatregel – waarvan op dit moment slechts een conceptbesluit is gepubliceerd – zal in werking treden bij koninklijk besluit. Maar voorlopig is het dus nog niet zo ver.