U bent hier

3.8 Ragetlieregel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

ontbinding

De zogenoemde Ragetlieregel die in de wet is opgenomen, bepaalt dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd niet kan worden opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, tenzij de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door een rechtsgeldige opzegging of ontbinding vanuit de werkgever is geëindigd. In principe betekent dit dat alleen in een situatie dat UWV toestemming heeft gegeven voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst of de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden, u de mogelijkheid heeft om de werknemer daaropvolgend een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan te bieden. Onder de rechtsgeldige opzegging wordt ook verstaan de opzegging van de curator bij het faillissement. De Ragetlieregel geldt overigens niet bij de werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt en waarmee uw organisatie nog tijdelijke arbeidsovereenkomsten wenst aan te gaan.

Transitievergoeding ook bij tijdelijk contract

einde

Bij het einde van een tijdelijk contract bent u de transitievergoeding verschuldigd. Dit is anders als de verlenging niet tot stand komt omdat de werknemer daartoe het initiatief heeft genomen. In een situatie dat een werknemer aangeeft niet te willen verlengen terwijl u als werkgever een verlenging heeft aangeboden, hoeft u geen transitievergoeding te betalen.

Discussie

initiatief

Zorg voor duidelijkheid hierover. Zo voorkomt u dat er achteraf discussie ontstaat over de transitievergoeding. De aanzegging die wettelijk verplicht is, helpt daarbij. Als u bij de aanzegging meldt dat u wilt verlengen, maar weigert de werknemer, is daarmee duidelijk dat het initiatief om niet te verlengen door de werknemer is genomen.