3.7 Opvolgende werkgever
rechtspersonen
Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst is het ook van belang om stil te staan bij het begrip ‘opvolgende werkgever’; het is niet altijd dezelfde werkgever die een verlenging aanbiedt. Bij sommige organisaties is er bijvoorbeeld sprake van meerdere rechtspersonen, zodat een werknemer binnen een concern met meerdere juridische entiteiten een arbeidsovereenkomst kan aangaan.
Als verschillende juridische entiteiten zijn aan te merken als opvolgende werkgevers, telt dat allemaal mee voor de ketenregeling. Dit is in de wet opgenomen om te voorkomen dat werkgevers werknemers steeds via andere juridische entiteiten laten werken en zo de regels misbruiken.
3.7.1 Uitzendbureau
cao
Als u als werkgever via een uitzendbureau iemand inhuurt en vervolgens zelf een arbeidsovereenkomst aanbiedt, bent u ook een opvolgende werkgever. Het is dan belangrijk dat u bij het uitzendbureau nagaat welke contracten de uitzendkracht heeft gehad, voordat u hem een contract aanbiedt. Een uitzendbureau heeft echter via de ABU-cao of NBBU-cao een heel ander regime.
Uitzendbureaus hebben vooralsnog een uitgebreidere mogelijkheid om tijdelijke contracten aan te bieden. Dat kan betekenen dat de uitzendkracht meer korte tijdelijke uitzendovereenkomsten heeft gehad, zodat u helemaal geen ruimte heeft om aan een uitzendkracht een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan te bieden.
3.7.2 Concern
vennootschap
Bestaat uw organisatie uit meerdere vennootschappen (concern), dan zult u moeten nagaan in hoeverre er sprake is van opvolgend werkgeverschap.
Van opvolgend werkgeverschap is sprake als de taken en verantwoordelijkheden van de werknemer bij die verschillende arbeidsovereenkomsten niet wezenlijk verschillen.
Feitelijk
constructie
Dit betekent dat de rechter zal kijken naar de feitelijke werkzaamheden die de werknemer heeft verricht. Als die werkzaamheden min of meer hetzelfde zijn, ook al heeft de werknemer via twee verschillende rechtspersonen een arbeidsovereenkomst gehad, zal de rechter de constructie aanmerken als opvolgend werkgeverschap.
Gaat een werknemer echter iets geheel anders doen voor een andere zustervennootschap binnen uw concern – waarbij duidelijk sprake is van een andere functie, andere taken en mogelijk ook een andere werkplek – dan is dit geen opvolgend werkgeverschap te noemen.
3.7.3 Faillissement
doorstart
Ook bij een doorstart na een faillissement kunt u worden aangemerkt als opvolgend werkgever. Voor deze situatie geldt dezelfde juridische toets als die hiervoor is beschreven. Het faillissement betekent niet dat de hele ketenregeling op nul begint. De werknemer kan daardoor na de doorstart recht hebben op een vast contract.
U wordt als werkgever bij een doorstart aangemerkt als opvolgend werkgever als er sprake is van dezelfde werkzaamheden en dezelfde vaardigheden die door de werknemers worden voortgezet.