U bent hier

3.5 Ketenregeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

vast contract

De zogenoemde ketenregeling is geregeld in artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek (BW). In dat artikel staat vermeld dat u maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunt aangaan, die tezamen niet langer duren dan een periode van 36 maanden. Daarna ontstaat een vast contract. De ketenregeling gaat alleen over meerdere arbeidsovereenkomsten. Dit betekent dat u één arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunt geven die langer is dan 36 maanden en die van rechtswege eindigt.

In sommige cao’s wordt afgeweken van dit ketensysteem (ook wel ketenbepaling genoemd). Het is dan ook van belang dat u als werkgever steeds checkt of uw cao de wettelijke regeling volgt óf daarvoor afwijkende bepalingen bevat.

3.5.1 Nieuwe reeks

seizoens­gebonden

Als u een keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten heeft volgemaakt, zult u de samenwerking zes maanden en één dag moeten onderbreken voordat u opnieuw kunt beginnen met een nieuwe reeks van tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

AOW-leeftijd

Is er sprake van seizoensgebonden arbeid, dan is het op basis van artikel 7:668a BW mogelijk om via de cao de periode van zes maanden te verkorten. In sommige sectoren is die afwijking dus wel mogelijk.

Uitzonderingen op de ketenregeling

Voor werknemers die de wettelijke AOW-leeftijd hebben bereikt, geldt een ander regime. U mag met deze AOW’ers namelijk zes tijdelijke contracten binnen een periode van 48 maanden sluiten. De ketenregeling kent ook nog een aantal andere uitzonderingen, zoals voor leerarbeidsovereenkomsten met jongeren die op basis van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) werken. De ketenregeling geldt dan niet. Ook geldt de ketenregeling niet voor de invalkrachten in het primair en speciaal onderwijs.

3.5.2 Opvolgende arbeidsovereenkomsten

parallel

De wet spreekt van opvolgende arbeidsovereenkomsten. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat werknemers twee parallel lopende arbeidsovereenkomsten hebben. Het komt namelijk weleens voor dat iemand in een bepaalde functie begint in deeltijd en dat gedurende die arbeidsovereenkomst uren vrijkomen voor een andere functie. Als die arbeidsovereenkomsten elkaar niet opvolgen maar naast elkaar bestaan, zijn dat geen opvolgende arbeidsovereenkomsten.

Aanpassing

arbeids­omvang

Het is soms onduidelijk of de aanpassing van een lopende tijdelijke arbeidsovereenkomst is aan te merken als een nieuwe en dus opvolgende arbeidsovereenkomst. In de literatuur en jurisprudentie is algemeen aanvaard dat kleine aanpassingen, zoals in de arbeidsomvang, niet leiden tot een nieuwe arbeidsovereenkomst. U moet wel oppassen dat u niet te veel verandert, omdat daarmee de discussie dichterbij komt of er sprake is van een nieuwe arbeidsovereenkomst.

3.5.3 Misbruik van recht

tijdelijke ­contracten

Ondanks het feit dat u na zes maanden en één dag een nieuwe keten kunt aangaan, kan dat onder bepaalde omstandigheden leiden tot misbruik van recht als er sprake is van een situatie die al langere tijd voortduurt. Het enkele feit dat u gebruikmaakt van de wettelijke mogelijkheid leidt volgens de Hoge Raad niet direct tot misbruik. De kantonrechter in Groningen heeft eerder geoordeeld dat er sprake was van misbruik van recht door een werkgever die gedurende een periode van 17 jaar steeds tijdelijke contracten aanging. Het ging in deze zaak over een periode waarbij het wettelijk geoorloofd was om al na drie maanden en één dag een nieuwe keten aan te gaan. Tegenwoordig is dat zes maanden en één dag en dat maakt het ingewikkelder voor een werkgever.