9. Dienstbetrekking voor de loonbelasting
In dit dossier heeft u kunnen lezen over verschillende contractvormen. De contractvorm kan ook fiscale gevolgen hebben. Voor de loonheffingen is het begrip ‘dienstbetrekking’ erg belangrijk. De Belastingdienst maakt daarbij onderscheid tussen een echte dienstbetrekking en een fictieve dienstbetrekking. Wat is het verschil tussen deze twee begrippen en wanneer is er sprake van zo’n dienstbetrekking?
Als er sprake is van een dienstbetrekking moet uw organisatie loonheffingen inhouden op en afdragen over het loon van de werknemer. De loonheffingen bestaan uit de volgende onderdelen:
- de loonbelasting/premie volksverzekeringen;
- de premies werknemersverzekeringen; en
- de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing ZVW en bijdrage ZVW).
Loon
provisie
Loonheffingen zijn verschuldigd over het loon. Loon is kort gezegd alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. De belangrijkste vorm van loon is loon in geld. Hieronder valt onder andere salaris, provisie, overwerkloon, tantièmes en gratificaties. Daarnaast kan uw organisatie ook de volgende vormen van loon geven:
- loon in natura;
- (vrije) vergoedingen en verstrekkingen;
- uitkeringen bij bijzondere gebeurtenissen;
- aanspraken en uitkeringen op grond van aanspraken.
Een beloning is belast met loonbelasting als zij wordt betaald op grond van de dienstbetrekking. De vorm van de beloning is daarvoor niet relevant.