U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte1. Wet poortwachter1.3 Rolverdeling

1.3 Rolverdeling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

diverse partijen betrokken

Bij een re-integratietraject van een zieke werknemer zijn diverse partijen betrokken, die elk hun eigen rechten en plichten hebben rond de re-integratie.

Werkgever

op initiatief organisatie

Als de zieke werknemer mogelijkheden heeft om (deels) te werken, moet uw organisatie er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Het re-integratietraject moet dan ook op initiatief van uw organisatie worden gestart. Bij de eventuele uiteindelijke WIA-aanvraag door de werknemer beoordeelt UWV of uw organisatie zich voldoende heeft ingezet om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het gaat er daarbij niet per se om of dat gelukt is, maar of het in elk geval voldoende is geprobeerd.

Werknemer

verplicht zich in te zetten

Uiteindelijk heeft de zieke werknemer de belangrijkste rol in het re-integratieproces, aangezien hij degene is die afwezig is wegens ziekte en weer aan het werk moet zien te komen (als dat mogelijk is). Hij is dan ook verplicht om zich in te zetten voor zijn re-integratie, met mogelijke consequenties als hij dat niet doet zoals in paragraaf 1.1 is aangegeven.

Bedrijfsarts

gecertificeerd

Uw organisatie is verplicht om voor een re-integratietraject een (zelfstandige) bedrijfsarts of (bedrijfsarts van) een gecertificeerde arbodienst in te schakelen. Zoals u in het stappenplan uit paragraaf 1.2 al zag, is het opstellen van bepaalde documenten van het re-integratieverslag als taak aan de bedrijfsarts of arbodienst toegewezen.

Omdat uw organisatie altijd eindverantwoordelijk blijft voor het re-integratieproces, is het verstandig om regelmatig contact te hebben met de bedrijfsarts of arbodienst en kritisch naar de ontvangen adviezen te kijken.

UWV

De re-integratie van een zieke werknemer is iets tussen werkgever en werknemer. UWV heeft hier in principe geen andere rol in dan na afloop van de periode van 104 weken te beoordelen of er voldoende aan die re-integratie is gewerkt.

vragen

ondersteuning

Dat wil echter niet zeggen dat UWV tot die tijd helemaal niet in beeld komt. Als uw organisatie vragen heeft over de re-integratie, kan altijd worden gebeld met UWV Telefoon Werkgevers via 0900-9295. Ook als de re-integratie dreigt vast te lopen, kan UWV helpen door – op verzoek van uw organisatie of dat van de werknemer – een deskundigenoordeel te geven (zie paragraaf 6.2).

Re-integratiebedrijf

Indien gewenst kan uw organisatie ter ondersteuning bij het re-integratietraject een re-integratiebedrijf inschakelen. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee, maar vergroot als het goed is ook de kans dat de werknemer weer snel (deels) aan het werk gaat.