1.2 Stappenplan
verzuimdossier
aanpak
eerstejaarsevaluatie
re-integratieverslag
Bij langdurige ziekte van werknemers krijgt uw organisatie op grond van de Wet verbetering poortwachter in principe met het volgende stappenplan te maken:
- ziektedag 1: De werknemer meldt zich ziek. Meld de ziekte van de werknemer vervolgens zo snel mogelijk bij de bedrijfsarts of arbodienst (zie verderop).
- ziekteweek 6: Start uiterlijk deze week met het bijhouden van een verzuimdossier (zie verderop) en bespreek de re-integratie, wat vervolgens elke zes weken moet gebeuren. Uiterlijk deze week moet de bedrijfsarts of arbodienst een probleemanalyse opstellen (zie paragraaf 4.2).
- ziekteweek 8: Stel samen met de werknemer uiterlijk deze week een plan van aanpak op (zie paragraaf 4.3).
- ziekteweek 42: Meld de langdurige ziekte uiterlijk de eerste werkdag na de 42e ziekteweek aan UWV (zie verderop).
- ziekteweek 52: Stel samen met de werknemer rond deze week de (eerstejaars)evaluatie op (zie paragraaf 4.4).
- ziekteweek 78: Na ruim dit aantal weken moet de bedrijfsarts of arbodienst een actueel oordeel opstellen (zie paragraf 5.2).
- ziekteweek 88: Na ongeveer dit aantal weken ontvangt de werknemer van UWV informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering (zie paragraaf 5.4).
- ziekteweek 91: Stel uiterlijk deze week een eindevaluatie op en geef de werknemer een kopie van alle voor de WIA-aanvraag benodigde documenten uit het re-integratieverslag (zie paragraaf 5.3).
- ziekteweek 93: Lever het re-integratieverslag in bij UWV (zie verderop). De werknemer moet uiterlijk deze week de WIA-uitkering bij UWV aanvragen (zie paragraaf 5.4).
- ziekteweek 104: Na deze week eindigt de loondoorbetalings- en re-integratieverplichting van uw organisatie en heeft de werknemer mogelijk recht op een WIA-uitkering (zie paragraaf 5.4).
Omdat voor werknemers met de AOW-leeftijd slechts een loondoorbetalings- en re-integratieverplichting van dertien weken geldt, hoeft de werkgever voor hen geen re-integratieverslag bij te houden, plan van aanpak op te stellen of extern naar passende arbeid te zoeken.
Melding bedrijfsarts
niet melden
afspraken
Als werknemers slechts een korte periode ziek zijn, hoeft uw organisatie dit in principe niet te melden bij de bedrijfsarts of arbodienst. Dit kan de werkgever dan uiteraard ter kennisgeving alsnog wel doen. Is het echter onduidelijk wanneer de werknemer zal herstellen – en wordt dus een langdurig ziekteverzuim verwacht – dan is tijdige melding van de ziekte bij bedrijfsarts of arbodienst wel noodzakelijk. In de afspraken die uw organisatie met deze partij heeft gemaakt, staat precies wanneer – bijvoorbeeld binnen vier dagen – en hoe die melding moet gebeuren.
Dossier
verloop ziekteverzuim
Bij langdurige ziekte van werknemers moet uw organisatie een re-integratie- of verzuimdossier bijhouden. Hierin moeten alle re-integratieactiviteiten van alle betrokken partijen en correspondentie hierover worden bijgehouden, en wat het verloop van het ziekteverzuim is. In dit dossier moeten dus ook de documenten terechtkomen die onderdeel zijn van het voor de WIA-aanvraag aan UWV aan te leveren re-integratieverslag (zie hoofdstuk 4 en 5). Het is zaak om voor een overzichtelijk dossier te zorgen. Dat helpt u immers ook bij het opstellen van het voor UWV benodigde re-integratieverslag. In feite is dat verslag een soort samenvatting van het re-integratiedossier.
Melding UWV
manieren
Als de werknemer na 42 ziekteweken nog niet volledig aan het werk is, moet uw organisatie hiervan melding maken bij UWV. Deze 42e-weeksmelding moet uiterlijk op de eerste werkdag na een periode van 42 ziekteweken gebeuren en kan op de volgende manieren worden gedaan:
- online via de verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV (deze werkwijze heeft de voorkeur);
- bij het gebruik van Digipoort via uw eigen loonadministratie die gekoppeld is aan de database van UWV;
- via het te downloaden formulier ziekteaangifte van langdurige ziekte in de 42e week.
Voor werknemers die onder het zogenoemde vangnet van de Ziektewet vallen (zie paragraaf 15.1), kan een afwijkende (eerdere) deadline gelden voor de ziekmelding richting UWV.
Aanlevering
Als het na twee ziektejaren tot een WIA-aanvraag komt, moet in principe uw organisatie de benodigde onderdelen van het re-integratieverslag bij UWV indienen (zie paragraaf 5.4). Dit moet online gebeuren via het werkgevers-portaal van UWV.
Voor toegang tot het werkgeversportaal van UWV heeft uw organisatie een account nodig. Als die nog niet is aangemaakt, kan uw organisatie deze aanvragen via de website uwv.nl/werkgeversportaal.