U bent hier

Onderneming & Personeel
Ziekte2. Loondoorbetaling2.2 Te betalen percentage

2.2 Te betalen percentage

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

minstens 70%

Op grond van de wet zijn organisaties verplicht om hun zieke werknemers gedurende de periode van (maximaal) 104 weken minstens 70% van het loon door te betalen. Meer doorbetalen dan dat is uiteraard altijd toegestaan, maar minder doorbetalen dus niet.

Gebruikelijk

hoger percentage

In de individuele arbeidsovereenkomst of in de eventuele collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die voor uw organisatie geldt, kan een hoger doorbetalingspercentage zijn vastgelegd. Zo is het vrij gebruikelijk om het eerste jaar van ziekte 100% door te betalen en pas het tweede jaar een lager percentage. Doorbetalingen van 100% en het jaar erna 80%, eerst 90% en vervolgens 70% of beide ziektejaren 80% zijn allemaal mogelijk, zolang de werkgever elk ziektejaar maar minstens 70% doorbetaalt.

De sociale partners – zijnde werkgevers- en werknemersorganisaties – hebben met elkaar afgesproken om over de twee ziektejaren samen maximaal 170% van het loon door te betalen. Deze afspraak is echter geen wet en hiervan kan dus in de arbeidsovereenkomst worden afgeweken.

Ondergrens

wettelijk minimumloon

Als ondergrens voor de loondoorbetaling bij ziekte geldt in het eerste ziektejaar het voor de werknemer geldende wettelijk minimumloon. Dat betekent dat het doorbetaalde bedrag het eerste ziektejaar niet onder dat minimum mag uitkomen. Gebeurt dat wel, dan zal de werkgever de loondoorbetaling moeten aanvullen tot het minimumloon van de zieke werknemer.

minder betalen

In het tweede ziektejaar geldt deze ondergrens niet en kan de werkgever de zieke werknemer dus minder betalen dan het voor hem geldende wettelijk minimumloon, als dat op basis van het door te betalen percentage zo uitkomt.

Als het loon dat de werknemer het tweede ziektejaar krijgt doorbetaald vanwege de afwezigheid van een ondergrens onder het sociaal minimum uitkomt, kan hij zelf bij UWV een toeslag aanvragen. Wijs hem daarop als dit speelt!

uitzondering

De betaling onder het minimumloon gedurende het tweede ziektejaar levert de werkgever geen problemen op qua wettelijke plicht dat altijd minstens het minimumloon moet worden betaald en dat altijd minstens het minimumloon giraal moet worden uitbetaald. Omdat de wet deze uitzondering voor onderbetaling biedt, is dat de rechtvaardiging hiervoor. De werkgever heeft dan wel een girale uitbetalingsplicht voor het (lagere) uitbetaalde bedrag.