U bent hier

Onderneming & Personeel
Aan de slag met de cao11. Geen cao: wat nu?11.3 Wettelijk kader

11.3 Wettelijk kader

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

Let erop dat de werkgever zich bij de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket houdt aan een aantal algemene regels uit de arbeidswetgeving. Het is handig als deze wettelijke regels ook in de individuele arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement staan, maar dat is niet verplicht.

11.3.1 Minimumloon

vakantiebijslag

De hoogte van het loon en de vakantiebijslag staat in de arbeidsovereenkomst. Daarbij moet de werkgever zich houden aan de minimale bedragen en percentages die zijn vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

11.3.2 Arbeidstijden

ATW

Hoewel veel flexibiliteit mogelijk is bij het maken van afspraken over de werktijden, moet de werkgever wel met verschillende regels op het gebied van werk- en rusttijden rekening houden. De werkgever moet bij het vastleggen van arbeidstijden binnen de grenzen van de Arbeidstijdenwet (ATW) blijven. Daarbij moet hij ook rekening houden met specifieke regelingen voor bepaalde groepen werknemers, zoals jonge werknemers en vrouwen die zwanger of recent bevallen zijn.

11.3.3 Arbeidsomstandigheden

Arbobesluit

WAZO

In de Arbowet vindt u de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Arbowet geldt overal waar arbeid wordt verricht. In het Arbobesluit – een uitwerking van de Arbowet  – staan nadere regels om arbeidsrisico’s tegen te gaan. U vindt hier ook afwijkende en aanvullende regels voor een aantal sectoren en categorieën werknemers. Het is uw plicht om erop te letten dat de werkgever de wettelijke regels naleeft.

11.3.4 Wet arbeid en zorg

bevallingsverlof

In de Wet arbeid en zorg (WAZO) zijn de verschillende wettelijke verlofsoorten geregeld, zoals ouderschapsverlof en zorgverlof. Deze wet heeft als doel om het voor werknemers gemakkelijker te maken om werk en privé te combineren. De volgende verlofsoorten zijn hierin opgenomen:

  • zwangerschaps- en bevallingsverlof;
  • kraamverlof;
  • ouderschapsverlof;
  • adoptieverlof;
  • pleegzorgverlof;
  • calamiteitenverlof;
  • kortdurend zorgverlof;
  • langdurend zorgverlof;
  • levensloopverlof.

Sommige verlofsoorten die in de Wet arbeid en zorg zijn opgenomen, zijn betaald, zoals calamiteitenverlof en zwangerschaps- en bevallingsverlof. Andere soorten zijn onbetaald, bijvoorbeeld levensloopverlof en ouderschapsverlof. De werkgever kan ervoor kiezen om aanvullende regelingen op te stellen en deze vormen van verlof ook (deels) te financieren. Vooral bij ouderschapsverlof is dat niet ongebruikelijk.

11.3.5 Burgerlijk Wetboek

vakantiedagen

Het arbeidsrecht is wettelijk geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Hierin staan de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer. Denk daarbij aan het minimumaantal vakantiedagen waarop een werknemer recht heeft, de hoogte van de loondoorbetaling bij ziekte en regels voor ontslag.