4.4 Onderhandelen
interesse
Het kan dus interessant zijn om een collectieve verzekering aan te bieden. Maar hoeveel collectiviteitskorting u precies kunt bedingen, hangt onder meer af van het aantal werknemers dat meedoet. Bij veel zorgverzekeraars loopt de korting op naarmate meer werknemers deelnemen. Inventariseer dus eerst de interesse van de werknemers.
Financiële risico’s
onderbouwen
Verder spelen bij het uitonderhandelen van de korting doorgaans de risico’s mee waar werknemers aan blootstaan. De kans dat u extra voordeel binnen kunt slepen wordt groter als u erin slaagt de verzekeraar duidelijk te maken dat hij relatief geringe financiële risico’s loopt. Goed preventie- en verzuimbeleid is hierbij cruciaal. Verzuimen werknemers in uw organisatie relatief weinig, dan veroorzaken ze ook weinig zorgkosten. U moet dit natuurlijk wel met cijfers kunnen onderbouwen.
Ziekteverzuim terugdringen met bonus
gezond gedrag
Ziekteverzuim kost u centen, véél centen... Er zijn allerlei methodes om dit ziekteverzuim omlaag te krijgen. U kunt bijvoorbeeld geld toekennen aan werknemers die een bepaalde periode niet of weinig ziek zijn. Het idee is dat werknemers zich dan niet onnodig ziek melden, omdat zij daarmee zichzelf financieel tekortdoen. Ook kunnen werknemers misschien beter op elkaar bouwen en worden ze door de bonus gestimuleerd tot gezond gedrag. Een verzuimbonus is met name interessant voor organisaties met veel kortdurend ziekteverzuim.
Onderscheid
noodzakelijk
discriminatie
Een verzuimbonus kan echter indirect voor onderscheid zorgen. Een werknemer die een chronische ziekte heeft, zal immers vaker ziek zijn dan een gezonde werknemer. De bonus moet dus een legitiem doel hebben (zoals het terugdringen van verzuim) én noodzakelijk zijn. Houdt een ziekmelding verband met bijvoorbeeld een handicap, chronische ziekte of zwangerschap, dan mag dit geen reden zijn om de bonus niet uit te betalen. Doet u dit wel, dan is er sprake van discriminatie. En dat is verboden.