5. Verzuimverzekering
U moet aan zieke werknemers in principe maximaal twee jaar het loon doorbetalen. De kosten voor loondoorbetaling en re-integratie lopen vaak in de tienduizenden euro’s. Daarbij komen nog kosten voor een eventuele vervanger van de zieke werknemer. Gelukkig kunt u zich tegen loondoorbetaling bij ziekte verzekeren. Bij het afsluiten van zo’n verzuimverzekering let u natuurlijk niet alleen op de hoogte van de premie.
noodzaak
Een verzekering tegen het financiële risico als gevolg van ziekteverzuim. Dat is kort samengevat een verzuimverzekering. U moet niet zomaar zo’n verzekering afsluiten. U stelt eerst vast wat de noodzaak of het nut van een verzuimverzekering precies is voor uw organisatie. Wilt u een goed beeld hiervan krijgen, dan berekent u wat de gevolgen voor de organisatie zouden zijn van één of enkele langdurige verzuimgevallen.
Als u besluit om het risico van de loondoorbetaling van zieke werknemers af te dekken met een verzuimverzekering, moet u niet alleen een keuze maken tussen de diverse aanbieders, maar ook tussen verschillende soorten verzuimverzekeringen en eventuele aanvullingen.
In het Besluit SUWI van 29 november 2018 leest u welke gegevens u onder de AVG mag aanleveren aan een verzuimverzekeraar vóór het sluiten van een overeenkomst en welke gegevens u mag verstrekken op het moment dat er daadwerkelijk een contract wordt gesloten.