U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte3. Het tweede ziektejaar3.1 Loondoorbetaling in het tweede ziektejaar

3.1 Loondoorbetaling in het tweede ziektejaar

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

ondergrens

Gedurende het tweede ziektejaar moet uw organisatie nog steeds het loon van de werknemer doorbetalen. Hierbij geeft de wet werknemers recht op een doorbetaling van 70%, en is in het tweede jaar de ondergrens van het voor de werknemer geldende minimumloon losgelaten. Individuele of collectieve afspraken waarmee uw organisatie te maken heeft, kunnen uiteraard een hogere doorbetaling voorschrijven. Als de werknemer met het doorbetaalde percentage onder het minimumloon uitkomt, hoeft uw organisatie dit het tweede ziektejaar dus niet aan te vullen tot dat minimumbedrag.

Als de inkomsten van de werknemer onder het minimumloon uitkomen door een verlaging van het doorbetalingspercentage vanaf het tweede ziektejaar, kan hij zelf bij

UWV een toeslag aanvragen.

3.1.1 Stap 2: Re-integratiedossier

eindevaluatie

De tweede stap loopt door tijdens de hele periode dat de werknemer ziek is. Dat betekent dat de werkgever het re-integratiedossier ook gedurende het tweede ziektejaar moet bijhouden. Van de documenten die het re-integratieverslag moet bevatten, zijn het actuele oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst en de eindevaluatie (zie paragraaf 3.1.3) de nieuwe onderdelen die in het tweede ziektejaar spelen.

Gesprekken

probleem-analyse

In het tweede ziektejaar blijft ook de verplichting om eens in de zes weken de re-integratie met de werknemer te bespreken, gewoon bestaan. Ook voor de voortgangsgesprekken in het tweede ziektejaar moet uw organisatie de (bijgestelde) probleemanalyse van de bedrijfsarts of arbodienst (zie paragraaf 2.1.3) gebruiken. Net als in het eerste ziektejaar kan ook tijdens dit tweede jaar uit deze gesprekken blijken dat het nodig is om het plan van aanpak bij te stellen (zie paragraaf 2.1.4) of geheel nieuwe afspraken rond de re-integratie te maken. Zulke nieuwe afspraken moeten worden vastgelegd in de (eerstejaars)evaluatie (zie paragraaf 2.1.6).

3.1.2 Stap 7: WIA-informatie

Na ongeveer 88 weken ziekte stuurt UWV de werknemer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering. Hierin staat niet alleen dat de werknemer de uitkering kan aanvragen, maar ook wanneer hij dat uiterlijk moet doen (de 93e ziekteweek, zie paragraaf 3.1.4). Uw organisatie ontvangt een kopie van deze brief.

Onderverdeling van de WIA

twee regelingen

De WIA bestaat uit twee regelingen: de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA). Op grond van welke regeling de werknemer uiteindelijk een uitkering krijgt, hangt af van of hij (in de toekomst) kan werken:

  • 35% tot 80% arbeidsongeschikt of minstens 80% arbeidsongeschikt maar niet duurzaam: WGA;
  • minstens 80% arbeidsongeschikt en duurzaam: IVA.

De werknemer heeft geen recht op een WIA-uitkering als hij minder dan 35% arbeidsongeschikt is.

3.1.3 Stap 8: Eindevaluatie

91e ziekteweek

WIA-aanvraag

93e week

De werkgever moet uiterlijk in de 91e ziekteweek – dat is dus uiterlijk twee weken vóór de WIA-aanvraag volgens het reguliere stappenplan (zie paragraaf 3.1.4) – samen met de werknemer een eindevaluatie van het plan van aanpak opstellen. Deze eindevaluatie is het laatste onderdeel van het re-integratieverslag dat nodig is om de WIA-aanvraag bij UWV te kunnen doen. Het komt in de praktijk weleens voor dat de werknemer (nog) geen WIA-uitkering wil aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als werkgever en werknemer afspreken na de periode van 104 weken verder aan de re-integratie te zullen werken (zie paragraaf 3.1.5). In dat geval hoeft de eindevaluatie (nog) niet te worden opgesteld.

Stand van zaken

laatste analyse

actueel 
oordeel

In de eindevaluatie omschrijven de werknemer en de werkgever de stand van zaken rond de re-integratie op het moment dat de werknemer de WIA-uitkering aanvraagt. De basis voor deze eindevaluatie is de laatste analyse van de bedrijfsarts of arbodienst. Uw organisatie moet er dan ook voor zorgen dat zij tijdig dit zogeheten ‘actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst’ aanvraagt.

De bedrijfsarts of arbodienst moet zowel de werkgever als de werknemer een kopie van het actueel oordeel geven. Eventuele medische gegevens moeten op het aparte formulier ‘Medische informatie’ worden vermeld, waarvan alléén de werknemer een kopie moet krijgen.

Uitdiensttreding

geen plan van aanpak

Bij een eerdere uitdiensttreding van de werknemer moet uw organisatie toch een eindevaluatie opstellen als de werknemer tien weken of langer ziek is. De eindevaluatie kan echter achterwege blijven als uit de probleemanalyse en het actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst blijkt dat de werknemer geen enkele mogelijkheid heeft om weer aan het werk te gaan. In dat geval heeft uw organisatie ook geen plan van aanpak gemaakt (zie paragraaf 2.1.4).

Kopieën

Uiterlijk de 91e week is het moment dat de werkgever kopieën van alle documenten uit het re-integratiedossier aan de werknemer moet verstrekken. De werknemer bewaart die voor zijn eigen administratie. Maar hij kan die kopieën uiteraard ook nodig hebben voor als hij zelf de WIA-aanvraag bij UWV gaat doen.

3.1.4 Stap 9: WIA-aanvraag

vervroegde aanvraag

De werknemer moet uiterlijk in de 93e week (zelf) een WIA-uitkering online aanvragen bij UWV. Het is belangrijk dat hij dat op tijd doet, aangezien de loondoorbetaling (of ZW-uitkering) na 104 weken stopt. Als de werknemer geen WIA-uitkering ontvangt door een te late aanvraag, heeft hij dus (tijdelijk) geen inkomen. De wachttijd voor de WIA hoeft niet altijd volledig te worden doorlopen. In sommige situaties is een vervroegde aanvraag van een WIA-uitkering mogelijk (zie het kader in paragraaf 2.1.3).

Documenten

re-integratieverslag

per post

privacyregels

Bij de WIA-aanvraag moeten de benodigde documenten uit het re-integratieverslag worden aangeleverd. De werkgever kan deze documenten online via het werkgeversportaal van UWV aanleveren. Wil de werknemer deze documenten zelf aanleveren? Dan moet hij dat per post doen, waarvoor hij dus de door uw organisatie (en bedrijfsarts of arbodienst) verstrekte kopieën gebruikt. Sowieso moet de werknemer voor de WIA-aanvraag zelf het formulier met zijn medische informatie per post naar UWV opsturen. Dat is namelijk informatie die u vanwege de privacyregels niet mag inzien. Die informatie is alleen bestemd voor de ogen van de bedrijfsarts of arbodienst, en de werknemer zelf uiteraard.