U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte2. Het eerste ziektejaar2.2 Situaties Ziektewet-uitkering

2.2 Situaties Ziektewet-uitkering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

Meestal heeft iemand recht op een ZW-uitkering als hij geen werkgever heeft, maar in bepaalde situaties bestaat er ook bij ziekte tijdens het dienstverband recht op een ZW-uitkering (zie verderop). Hiervoor moet uw organisatie de ziekte wel tijdig bij UWV melden.

Compensatie

deadline

U betaalt in die situaties het loon door, maar uw organisatie wordt hiervoor (deels) gecompenseerd met de ZW-uitkering die UWV aan uw organisatie uitbetaalt. Afhankelijk van de situatie verschilt de hoogte van de uitkering en geldt er een andere deadline voor de ziekmelding bij UWV.

arbeids-
ongeschikt

Het is belangrijk dat de HR-afdeling de ziekte tijdig bij UWV meldt, anders riskeert uw organisatie een boete van maximaal € 455. Een te vroege ziekmelding heeft geen zin, omdat UWV deze dan mogelijk niet kan behandelen.

2.2.1 Zwangerschap

maximum-dagloon

Een ZW-vangnetsituatie speelt onder meer bij arbeidsongeschiktheid wegens zwangerschap of bevalling vóór of ná het zwangerschaps- of bevallingsverlof van de werkneemster. De ZW-uitkering bedraagt in deze situaties 100% van het (maximum)dagloon van de werkneemster. Gaat het om arbeidsongeschiktheid wegens zwangerschap vóór de start van het zwangerschapsverlof, dan moet uw organisatie dit aan UWV doorgeven binnen zes weken na de eerste ziektedag van de werknemer. In sommige situaties vóór het zwangerschapsverlof moet uw organisatie de ziekte uiterlijk op de vierde ziektedag melden bij UWV.

Bij arbeidsongeschiktheid wegens zwangerschap of bevalling ná het zwangerschapsverlof moet de werkgever dit uiterlijk de vierde ziektedag doorgeven aan UWV. In hoofdstuk 8 wordt deze situatie uitgebreider behandeld.

2.2.2 Orgaandonatie

100% van dagloon

Uw organisatie kan ook een ZW-uitkering voor een werknemer aanvragen die arbeidsongeschikt is wegens orgaandonatie. Die uitkering is 100% van het (maximum)dagloon van de werknemer. Uw organisatie moet de ziekte van de werknemer binnen zes weken na de eerste ziektedag doorgeven aan UWV.

2.2.3 Uitdiensttreding

laatste dag

Ook als een werknemer ziek uit dienst gaat – bijvoorbeeld omdat zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst tijdens de ziekteperiode afloopt – heeft hij recht op een ZW-uitkering. De werkgever moet de werknemer hiervoor op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV. De uitkering bedraagt in dit geval minstens 70% van het (maximum)dagloon van de vertrekkende werknemer.

Ziekmelding

Ontvangt uw organisatie voor de werknemer al een ZW-uitkering én eindigt het dienstverband, dan moet de HR-afdeling de uitdiensttreding doorgeven aan UWV. UWV zal de uitkering dan in het vervolg naar de werknemer zelf overmaken.

herintreders

Ook bij ziekte vlak na uitdiensttreding kan de ex-werknemer vanwege nawerking van zijn verzekeringsplicht recht hebben op een ZW-uitkering. Wordt hij binnen vier weken na vertrek ziek en heeft hij geen baan of uitkering, dan kan hij de uitkering (zelf) aanvragen bij UWV.

2.2.4 No-riskpolis

automatisch

Voor heringetreden arbeidsongeschikten is de zogeheten no-riskpolis van toepassing. In dat geval loopt uw organisatie geen risico voor in dienst genomen werknemers met een ziekte of handicap. Het is niet nodig om de no-riskpolis bij UWV aan te vragen. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, geldt die automatisch (zie paragraaf 4.7). De werkgever moet bij het aanvragen van de ZW-uitkering voor de werknemer wel aangeven dat er sprake is van de no-riskpolis.

Werkhervattingskas

tussen 70% en 100%

UWV betaalt de werknemer bij ziekte een ZWuitkering. Er is geen hogere premie voor de Werkhervattingskas verschuldigd omdat de ziekte niet aan uw organisatie wordt toegerekend. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van wat u aan loon moet doorbetalen tijdens het eerste ziektejaar en ligt dus tussen de 70% en 100% van het (maximum)dagloon van de werknemer. Uw organisatie moet de ziekte van een werknemer voor wie de no-riskpolis geldt binnen zes weken na de eerste ziektedag melden bij UWV.

2.2.5 Compensatieregeling

Er bestaat tot slot bij ziekte van oudere, voormalig werklozen die onder de voorwaarden van de Compensatieregeling vallen recht op een ZW-uitkering tussen de 70% en 100% van het (maximum)dagloon. Uw organisatie moet de ziekte van een werknemer die onder de Compensatieregeling valt binnen vier dagen na een ziekteperiode van 13 weken doorgeven aan UWV.

2.2.6 Fictief

werknemers-
verzekeringen

De ziekte van werknemers met wie uw organisatie geen ‘echte’ dienstbetrekking heeft maar een zogeheten fictieve dienstbetrekking, is ook een vangnetsituatie van de Ziektewet. Een fictieve dienstbetrekking is een dienstbetrekking die niet alle elementen van een echte dienstbetrekking bevat, maar fiscaal en voor de werknemersverzekeringen wel als zodanig wordt behandeld.

De vier elementen van een echte dienstbetrekking zijn dat er sprake is van een (1) gezagsverhouding (2) waaronder de werknemer gedurende een zekere tijd (3) persoonlijke arbeid verricht (4) tegen een beloning.

stagiair

Zo’n situatie waarbij recht op een ZW-uitkering kan bestaan, geldt voor:

  • thuiswerkers;
  • leerlingen;
  • bepaalde stagiairs (zie paragraaf 6.4);
  • freelancers;
  • aannemers van werk (die niet in een eigen bedrijf werkzaam zijn);
  • provisiewerkers.

vierde ziektedag

De ZW-uitkering is in dit geval minstens 70% van het (maximum)dagloon van de werknemer. De HR-afdeling moet de ziekte van een werknemer met een fictief dienstverband uiterlijk de vierde ziektedag aan UWV doorgeven, en een ZW-uitkering voor hem aanvragen.

Ziekmelding tegelijk met betermelding

De werkgever moet een werknemer voor wie hij een Ziektewet-uitkering ontvangt binnen twee dagen beter melden bij UWV als deze is hersteld. In de situatie dat de werkgever zes weken de tijd heeft voor de ziekmelding, kan het gebeuren dat de werknemer inmiddels is hersteld terwijl hij hem nog niet had ziek gemeld bij UWV. In dat geval moet de ziekmelding tegelijk met de betermelding gebeuren, dus binnen twee dagen nadat de werknemer weer aan de slag is gegaan omdat hij beter is.