U bent hier

Onderneming & Personeel
Conflicten aanpakken en oplossen8. Conflict met en sancties van toezichthouders8.4 Andere mogelijkheden

8.4 Andere mogelijkheden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: maart 2023

ongegrond

Als uw organisatie het niet eens is met een sanctie die is opgelegd door de toezichthouder, en haar bezwaar is ongegrond verklaard, dan kan ze niets anders meer doen dan juridische stappen ondernemen (zie voor de mogelijkheden en de gang van zaken bij een rechtsgang hoofdstuk 6 van dit themadossier). Ook hiervoor gelden voorgeschreven procedures.

Met het voeren van een juridische procedure kan veel tijd gemoeid zijn, en het kan hoge proceskosten met zich meebrengen. Het heeft daarom niet altijd de voorkeur, maar als uw organisatie ervan overtuigd is dat ze in haar recht staat, is dit de enige weg.

8.4.1 Beroep bij de rechter

oneens

Wordt het bezwaar tegen de beslissing van de toezichthouder door de rechter afgewezen en is uw organisatie het hiermee oneens? Dan kan ze beroep aantekenen bij de rechtbank, sector bestuursrecht. Goed om te weten: alle rechtbanken in Nederland hebben een sector bestuursrecht.

Wederom zes weken

Het beroep aantekenen bij de rechtbank moet uw organisatie doen binnen zes weken na de dag waarop de beslissing op het bezwaarschrift aan uw organisatie bekend is gemaakt. In de beslissing staat bij welke rechtbank uw organisatie dit kan doen. Ook moet uw organisatie er bij het opstellen van het financiële plaatje rekening mee houden dat ze griffierecht zal moeten betalen.

8.4.2 Hoger beroep bij de Raad van State

Zelfs als de bestuursrechter zich over de zaak heeft gebogen, kan uw werkgever het oneens zijn met de uitspraak. Dan is er nog maar één mogelijkheid over: uw werkgever kan dan hoger beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.