1.2 Hoe effectief zijn assessments?
onderzoek
voorspeller
Met welke assessments vindt u de meest geschikte persoon voor het uitvoeren van een specifieke taak? Onderzoek van Schmidt en Hunter uit 1998 gaf voor het eerst een wetenschappelijk antwoord op die vraag. Ze analyseerden 85 jaar aan onderzoek om te kijken hoe effectief assessments waren bij het selecteren van goed personeel.
Intelligentietest
Uit deze analyse bleek dat de beste voorspellers van werkprestatie het gestructureerde interview (een sollicitatiegesprek met een vaste lijst vragen) en de intelligentietest waren. Deze voorspelden beiden werkprestatie met een waarde van 0,51. Aangezien een waarde van 1 een perfecte voorspelling van werkprestatie zou zijn, is deze waarde redelijk hoog.
Na de intelligentietest en het gestructureerde interview volgden de work sample test (praktijkopdracht, zie paragraaf 1.3.1), de kennistest, de integriteitstest en de persoonlijkheidstest (met name consciëntieusheid, wat betekent dat iemand doelgericht en nauwkeurig werkt).
Combinatie
werkprestatie
Door het inzetten van een combinatie van deze testen kunt u veel beter een voorspelling doen voor werkprestatie van een kandidaat dan wanneer u bijvoorbeeld alleen kijkt naar het aantal jaar werkervaring. Sinds het einde van het vorige millennium is dus bekend dat assessments een goede bijdrage kunnen leveren aan het selecteren van het juiste personeel.
Nieuw onderzoek naar voorspellende waarde
gestructureerd interview
Onlangs is een nieuw onderzoek (Sackett et al., 2021) verschenen, met analysetechnieken die nauwkeuriger zijn, waaruit bleek dat het gestructureerde interview de hoogste voorspellende waarde heeft (0,42) gevolgd door functiespecifieke kennistesten (0,40). De intelligentietest staat in dit onderzoek op plek vijf (0,31). Desalniettemin blijken testen ook in dit onderzoek betere voorspellers dan het aantal jaar werkervaring (0,07) bijvoorbeeld.