3.3 Talentontwikkeling
professionele groei
Talentontwikkeling is het proces waarbij werknemers hun vaardigheden, kennis, en persoonlijke eigenschappen ontwikkelen en benutten om hun professionele groei en bijdrage aan de organisatie te vergroten. Het draait om het stimuleren van een positieve werkomgeving waarin werknemers hun potentieel maximaal kunnen benutten. Assessments voor talentontwikkeling hebben enige overeenkomsten met die voor selectie.
Het verschil is dat u bij de selectie van werknemers de competenties die overeenkomen met het functieprofiel onderzoekt, terwijl u bij de ontwikkeling van werknemers kijkt naar hun eigen competenties. Hierbij brengt u hun individuele mogelijkheden in kaart.
Ontplooien
Bevlogen werknemers willen zich graag ontwikkelen en ontplooien binnen de organisatie waarin ze werken. De ontwikkeling van een werknemer heeft het hoogste rendement als uw organisatie aansluit bij de talenten, ambities en leerstijlen van de werknemer. Met bijvoorbeeld een ontwikkelassessment kunt u in kaart brengen wat de talenten van een werknemer zijn. Talenten vloeien namelijk voort uit een combinatie van werk- en denkvermogen, persoonlijkheidseigenschappen en drijfveren.
Investeren
competitief
Iemand die competitief is en zijn motivatie haalt uit financiële beloning, zal meer talent hebben om salesvaardigheden te ontwikkelen dan iemand die helemaal niet competitief is en zijn motivatie haalt uit het helpen van andere mensen.
Voordat u dus investeert in bepaalde trainingen of ontwikkeltrajecten, kunt u met een assessment meten of deze ook in lijn liggen met de talenten van de werknemer.
3.3.1 Duurzame inzetbaarheid
vitaal
uitstroom
Talentontwikkeling draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en zorgt voor vitale werknemers die niet alleen gemotiveerder, flexibeler en effectiever zijn, maar die ook langer inzetbaar blijven; er is minder sprake van ziekteverzuim en ongewenste uitstroom van werknemers.
Signaleren
preventief
Een veelgebruikte tool in talentontwikkeling is een scan voor duurzame inzetbaarheid. Het is een laagdrempelig instrument dat vroegtijdig loopbaanvraagstukken signaleert bij werknemers. Deze scan helpt niet alleen om te beoordelen of iemands ambities en persoonlijkheid passen bij de bedrijfscultuur, maar richt zich ook op vitaliteit en bevlogenheid op de lange termijn. Het stelt u als HR-professional in staat om preventief te handelen en te zorgen voor blijvende betrokkenheid en productiviteit.
Scan rondom duurzame inzetbaarheid inzetten
werkvermogen
U kunt de tool inzetten bij grote groepen werknemers om op basis van groepsresultaten gerichte (leer)interventies aan te bieden. Deze scan biedt inzicht in diverse aspecten, zoals persoonlijke bevlogenheid, flexibiliteit, werkvermogen, werk-privébalans en ontwikkelingspotentieel.
Antwoorden
Het helpt werknemers antwoorden te vinden op belangrijke vragen zoals: ben ik een bevlogen werknemer? Waar sta ik op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Wat drijft mij en geeft mij energie? Met de resultaten van de scan kunt u proactief handelen en streven naar blijvende betrokkenheid en productiviteit binnen de organisatie.
3.3.2 Werkbeleving
gevoelens
Werkbeleving omvat de gevoelens, motivaties en percepties van de werknemers over hun baan en de organisatie als geheel. Door de werkbeleving van uw werknemers te begrijpen, kunt u maatregelen treffen, potentiële pijnpunten identificeren en een positieve werkomgeving creëren waarin werknemers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Een nuttige methode om dit te meten is een werkbelevingsvragenlijst. Hiermee krijgt u inzicht in hoe een werknemer zijn werk ervaart met betrekking tot zijn prestatie, tevredenheid en bevlogenheid. Zo weet u of de werknemer nog steeds tevreden is in zijn rol en kunt u eventuele zorgen in een vroeg stadium opvangen. Het is de sleutel tot het begrijpen van de algehele tevredenheid en betrokkenheid van de werknemers.
Een werkbelevingsvragenlijst is uitgebreider dan een medewerkerstevredenheidsonderzoek en brengt ook de werkprestatie en bevlogenheid van werknemers in kaart.