8.1 Gezondheidsschade en beroepsziekten
acuut effect
kanker
Het gevaar van een stof of product kan zich direct openbaren. Dat wordt een acuut effect genoemd. Denk aan een reinigingsmiddel dat kan zorgen voor irritatie of beschadiging van ogen of huid. Maar het kan ook zijn dat klachten en gezondheidseffecten zich pas na langere tijd (en herhaaldelijk contact) openbaren. Een voorbeeld daarvan is de stof Chroom-6 die kanker kan veroorzaken.
later openbaren
verdeling
Gevaarlijke stoffen vormen de grootste schadelast in termen van werkgerelateerde ziekte. Harde cijfers ontbreken. Dit komt omdat de registratie van werkgerelateerde aandoeningen in Nederland niet optimaal is. Een andere reden is dat de gezondheidsklachten en ziekten zich vaak pas later openbaren. Daarom zijn er slechts schattingen en die geven het volgende beeld. Er zouden 11.000 beroepsziekten per jaar worden geconstateerd die samenhangen met het werken met een gevaarlijke stof. De verdeling is als volgt:
- contacteczeem: 4.000 gevallen;
- astma: 3.000 gevallen;
- infectieziekten: 2.000 gevallen;
- kanker en overige ziekten: 2.000 gevallen.
Jaarlijks overlijden 4.100 mensen aan een beroepsziekte die is veroorzaakt door een gevaarlijke stof. 20% van de overledenen werkte, de overige 80% was gepensioneerd.