8.1 Juridische gevolgen managementovereenkomst
Een managementovereenkomst is aan te merken als een overeenkomst van opdracht tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever. Voor deze overeenkomst geldt, op basis van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW), geen vormvereiste. Er zijn dus geen verplichte voorschriften.
De overeenkomst kan mondeling of schriftelijk worden gesloten, uitdrukkelijk of stilzwijgend. U moet echter weten dat artikel 2:247 BW wel de verplichting van het op schrift zetten van de afspraken oplegt.
8.1.1 Wederzijdse verplichtingen
managementvergoeding
Het is verstandig om in de managementovereenkomst vast te leggen wat de wederzijdse verplichtingen zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de hoogte van de managementvergoeding, de facturatie van die vergoeding en de duur en opzegtermijn van de overeenkomst. U vindt een voorbeeld op rendement.nl/hrdossier.
Ander
persoonlijke holding
Voor de opdrachtgever is het goed om een bepaling op te nemen waarin staat of het is toegestaan dat de opdrachtnemer zijn taken laat uitvoeren door een ander. Als het gaat om een managementovereenkomst tussen de dga en zijn bv, is het misschien moeilijk denkbaar waarom dit wenselijk is. Maar als er een structuur is met een persoonlijke holding, die een overeenkomst met de werkmaatschappij heeft gesloten, is dit al veel logischer. Dit omdat in het eerste voorbeeld een dga de facto een overeenkomst met zichzelf afsluit (tussen hemzelf en zijn bv) en dus hij zichzelf niet kan vervangen, terwijl er in het tweede voorbeeld sprake is van een bv van de dga die een overeenkomst sluit met een derde.
8.1.2 Managementvergoeding
redelijk
Als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de managementvergoeding, is er een ‘gebruikelijk’ dan wel ‘redelijk’ loon verschuldigd (zie paragraaf 8.2.1). De partijen doen er verstandig aan om af te spreken of de onkosten die verbonden zijn aan het uitvoeren van de managementtaken, onderdeel zijn van de managementvergoeding. Ook is het voor de partijen prettig om afspraken te maken over de facturatie en de betalingstermijn van de factuur.
8.1.3 Bepaalde of onbepaalde tijd
einde
Een managementovereenkomst wordt over het algemeen aangegaan voor onbepaalde tijd. Als de overeenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan, regelt de wet dat de overeenkomst eindigt door het verstrijken van de tijd, als er geen (stilzwijgende) verlenging volgt. De wet bevat ook specifieke bepalingen over het einde van de opdracht. De opdracht eindigt door opzegging of door de dood van de opdrachtnemer.
Het uitgangspunt is dat de opdrachtgever (de bv) de overeenkomst altijd kan opzeggen. U kunt in de overeenkomst opnemen dat er een opzegtermijn geldt of dat er sprake moet zijn van een gewichtige reden voor opzegging.