U bent hier

Onderneming & Arbo
Wet arbeid en zorg7. Verlof opnemen voor kort verzuim of calamiteit7.3 Doorbetaling salaris bij calamiteitenverlof

7.3 Doorbetaling salaris bij calamiteitenverlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

betaald verlof

Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof geldt in principe altijd als betaald verlof. Uw werkgever moet tijdens deze dag(en) het loon van de werknemer doorbetalen. De volgende bedragen worden als loon gezien:

  • het brutoloon (tenzij er een andere afspraak is gemaakt);
  • het gemiddelde loon dat de werknemer in de periode van verlof had verdiend als hij geen verlof had opgenomen.

Nadelige afspraak afstemmen met OR

bedrijfs­regeling

overeenstemmingsrecht

Calamiteiten- en kort verzuimverlof valt onder het vijfachtste dwingend recht wat betreft doorbetaling. Dit betekent dat – als er niets over in de cao staat – uw werkgever in een bedrijfsregeling afspraken met de ondernemingsraad mag maken die in het nadeel van de werknemer uitvallen.

Vetorecht

De OR heeft in deze situatie overeenstemmingsrecht. Dat is als het ware een vetorecht. Uw werkgever mag de regeling namelijk niet instellen zonder dat de OR hiermee overeenstemt. Doet de OR dat niet? Dan heeft uw werkgever geen mogelijkheid om in beroep te gaan en komt de regeling er niet. Uw werkgever doet er in het geval van een nadelige regeling voor de werknemer goed aan om de OR duidelijk te maken waarom in dit geval de organisatiebelangen boven de belangen van de werknemers gaan.

7.3.1 Afspraken over calamiteitenverlof

vakantie

loon

acute 
(nood)situatie

Met de uitdrukkelijke instemming van de betreffende medewerker is het mogelijk om calamiteitenverlof aan te merken als vakantie. Dat is ook mogelijk als dit in de cao of in een door de OR goedgekeurde bedrijfsregeling is vastgelegd. Dit verlof is enkel te compenseren door het inleveren van bovenwettelijke vakantiedagen. Het mag nooit ten koste gaan van de wettelijke vakantiedagen. Afspraken die u kunt maken zijn:

  • Wanneer komen werknemers in aanmerking voor calamiteitenverlof en betaalt uw organisatie het loon door?
  • Hoe moet de werknemer de werkgever op de hoogte stellen van een noodsituatie?
  • In welke situatie(s) betaalt uw organisatie het loon van de werknemer door?
  • In welke situaties moet de werknemer onbetaald verlof opnemen omdat er geen recht op calamiteitenverlof is?

7.3.2 Toch geen calamiteit?

Bij calamiteitenverlof is er sprake van een acute (nood)situatie. Heeft de werknemer een redelijk verzoek om calamiteitenverlof, dan moet de werkgever dat altijd toekennen. Maar in alle hectiek bestaat ook het risico dat de werknemer aanspraak maakt op calamiteitenverlof, terwijl hij daar achteraf gezien – volgens de wet of de bedrijfsregeling – eigenlijk geen aanspraak op kan maken.

onterecht

In de praktijk komt het vaak voor dat een werknemer geen recht had op calamiteitenverlof, maar het wel heeft gekregen, of andersom. In dat laatste geval heeft de werknemer waarschijnlijk onbetaald verlof opgenomen. Dat kan uw werkgever gemakkelijk omzetten in betaald verlof.

Compensatie onterecht verlof

niet uitbetalen

Bij onterechte opname van calamiteitenverlof moet de werknemer de door de werkgever opgelopen ‘schade’ herstellen. Dat klinkt dramatischer dan het is. Op de volgende manieren kan de werknemer de ‘schade’ namelijk vergoeden:

  • De werknemer kan de verzuimde uren inhalen.
  • De werknemer kan voor de verzuimde dagen vakantiedagen opnemen.
  • De werknemer kan het calamiteitenverlof laten overgaan in een andere verlofvorm.
  • De werknemer kan de verzuimde uren alsnog niet laten uitbetalen.

Leg van tevoren schriftelijk vast wat er gebeurt als een werknemer onterecht calamiteitenverlof heeft genoten, bijvoorbeeld in het bedrijfsreglement. Via rendement.nl/arbodossier vindt u een tool die u daarbij helpt.