U bent hier

7.2 Lengte calamiteitenverlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

in verhouding

Calamiteitenverlof moet in tijd in verhouding staan met het noodgeval of de privéverplichtingen die het met zich meebrengt. Dit betekent dat er nooit een vaste tijd aan gekoppeld kan zijn. Soms is een paar uur al voldoende, vaak duurt de noodsituatie flink wat langer. Zonder er een vaste regel van te maken, is één dag redelijk gangbaar.

Combinatie met andere verlofvormen

verlofvorm

Heeft een werknemer meer tijd nodig om een oplossing voor een noodsituatie te vinden, dan kan calamiteitenverlof vaak overgaan in een andere verlofvorm. Denk aan geboorte­verlof of kortdurend zorgverlof.

familielid

Een voorbeeld van dit laatste is een ziektegeval bij een werknemer thuis. Hij vertrekt op de eerste ziektedag onder werktijd plotseling met spoed naar het ziekenhuis. Een dag later ligt het zieke familielid thuis ziek op bed, maar is er verder niemand thuis die voor hem of haar kan zorgen. De werknemer kan dan het calamiteitenverlof na één dag laten overgaan in kortdurend zorgverlof.

De werknemer die calamiteitenverlof opneemt omdat zijn partner (plotseling) gaat bevallen, kan direct daarop aansluitend zijn geboorteverlof in laten gaan. Meer over geboorteverlof leest u in hoofdstuk 4.