1.2 Verlof is geen vakantie
verschil
Afhankelijk van het type verlof dat een medewerker opneemt, kan dit soms voelen als vakantie. In beide gevallen verschijnt een medewerker niet op het werk. Toch is verlof geen vakantie. Het grote verschil is dat een medewerker verlof altijd voor een specifieke reden opneemt, terwijl hij zelf bepaalt wat hij in zijn vakantie doet.
1.2.1 Verlof met een reden
uitzondering
Aan de meeste benamingen van de verlofvormen uit de WAZO is al duidelijk af te lezen waarvoor ze zijn bedoeld. U mag verwachten dat een medewerker die een bepaald type verlof aanvraagt, zijn verloftijd ook voor die reden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de verzorging van een ziek kind bij zorgverlof, het oplossen van een noodsituatie bij het calamiteitenverlof of het bevallen van een kind bij het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Een uitzondering is het ouderschapsverlof. Een medewerker die dat verlof opneemt, mag zelf bepalen welke activiteiten hij in die uren uitvoert.
Een werknemer mag ouderschapsverlof aanwenden voor hobby’s. Ouderschapsverlof is namelijk bedoeld om de balans tussen werk, zorg voor kinderen en een eigen leven in orde te houden. Een hobby kan daaraan bijdragen.
vrije uren
Iedere medewerker die veertig uur in de week werkt, heeft wettelijk recht op minimaal twintig vakantiedagen in een jaar. Uw werkgever moet die doorbetalen. In zijn vrije uren hoeft de medewerker niet te werken en mag hij zijn tijd geheel naar eigen inzicht besteden. In sommige organisaties heerst een cultuur waarin medewerkers niet om verlof durven te vragen en dus maar vakantiedagen opnemen. Dit lijkt in eerste instantie misschien gunstig voor uw organisatie, maar dat is het niet. Het risico is groot dat medewerkers op de lange termijn de balans tussen privé en werk kwijtraken.
Als medewerkers vaak vakantiedagen inzetten voor situaties waarvoor een verlofregeling bestaat, is het tijd om de voorlichting te verbeteren. Of het aanvragen van verlof te versimpelen. Dit verhoogt de duurzame inzetbaarheid.
1.2.2 Verlof compenseren
bedrijfsregeling
gunstig
Als medewerkers meer vakantiedagen hebben dan het wettelijk minimumaantal van twintig, kan in de cao of bedrijfsregeling zijn geregeld dat medewerkers bepaalde soorten verlof compenseren met deze bovenwettelijke vakantiedagen.
Bij calamiteitenverlof kan uw werkgever zelfs met een individuele medewerker afspreken dat hij dit verlof compenseert met bovenwettelijke vakantiedagen. Dit is gunstig voor uw organisatie. Omdat de werknemer vakantie-uren inlevert, compenseert hij in feite de tijd dat hij niet aanwezig is. Het compenseren van calamiteitenverlof heeft geen voordelen voor de werknemer.
Niet dwingen om verlof te compenseren
niet onder druk
Als een medewerker om verlof vraagt, mag uw werkgever hem altijd vragen de verloftijd te compenseren met bovenwettelijke vakantiedagen. Dit kan óók voor een medewerker gunstig zijn als het om een onbetaalde verlofvorm gaat. Door vakantie-uren in te zetten, krijgt hij doorbetaald en staat op zijn loonstrookje aan het einde van de maand weer hetzelfde salaris. Let er echter op dat uw werkgever medewerkers niet onder druk zet. Trek zeker aan de bel als u merkt dat medewerkers minder dan het wettelijk aantal vakantiedagen overhouden.