U bent hier

2.1 De rol van de arboprofessional bij flexibel werken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

voordelen

draagvlak

Als uw organisatie flexibel werken wil gaan invoeren, is het niet verstandig om dat van de ene op de andere dag te doen. Allereerst moet uw werkgever nadenken over de redenen om flexibel werken in te voeren. Wat zijn de voordelen voor uw organisatie en voor de werknemers? Meer hierover leest u in paragrafen 2.2 en 2.3. Uw werkgever doet er goed aan om u als arboprofessional nauw bij het proces te betrekken. U kunt bijvoorbeeld samen met de ondernemingsraad (OR) peilen wat de behoeften van werknemers op verschillende afdelingen zijn. Als het plan eenmaal daar is, kunt u uw werkgever helpen bij het creëren van draagvlak onder werknemers en het wegnemen van eventuele onduidelijkheden. Maar voor het zover is, moet uw werkgever eerst de OR om instemming vragen voor de plannen.

Samenwerken met de OR

instemmingsrecht

De invoering van een flexibele werkplanning valt onder een ‘arbeids- en rusttijdenregeling’ in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Op de vaststelling, wijziging of intrekking van zo’n regeling heeft de OR instemmingsrecht. Uw werkgever kan dan ook niet om de OR heen. Door samen te werken met de OR, vergroot hij de kans dat de raad instemt met zijn plannen.

Werktijden die bij werknemers passen, zijn gezonder. Uw werkgever moet ondanks zijn goede bedoelingen wél rekening houden met de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidstijden. De Arbeidstijdenwet staat onbeperkt nachtdiensten draaien bijvoorbeeld niet toe.