U bent hier

6.3 De ongevallenpiramide

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

verband

In de ongevallenpiramide is er een verband tussen bijna-ongevallen en het aantal ongevallen dat daadwerkelijk plaatsvindt.

ernst en ­gevolgen

In de top is het aantal dodelijke ongevallen weergegeven. Vanaf die top worden verschillende lagen naar beneden gebouwd waarbij de ernst en gevolgen van de situatie steeds geringer worden en de piramide steeds breder wordt. Zo ontstaat een driehoek of piramide.

Waar ligt de focus?

hetzelfde ­scenario

De piramide geeft weer dat grote ongevallen worden voorafgegaan door kleine ongevallen met hetzelfde scenario, maar met minder schade. De basisredenering is dat het aantal ernstige incidenten op de werkplek te verminderen is door het aantal minder ernstige incidenten te reduceren. Door werknemers veiliger te laten werken ontstaan er minder onveilige situaties.

Bewustwording

dodelijke ­incidenten

De ongevallenpiramide maakt organisaties bewust van het verband tussen de soorten ongevallen en de onveiligheid op de werkvloer. Niet iedere organisatie heeft te maken met dodelijke incidenten. Die zijn gelukkig zeldzaam. Daarom is de piek niet bij iedere organisatie van toepassing. Wel zijn de andere lagen bij veel organisaties in bijvoorbeeld de bouw of industrie van toepassing. De ongevallenpiramide kan daarom een belangrijk beeld geven in het kader van de bewustwording en bestrijding van ongevallen en onveiligheid op de werkvloer.