6.1 Meldingsplicht arbeidsongevallen
Ernstige arbeidsongevallen moet een organisatie volgens de Arbowet direct aan Inspectie SZW melden. Inspectie SZW registreert alle belangrijke informatie en bepaalt op basis daarvan of er een ongevallenonderzoek plaatsvindt. Er zijn drie situaties mogelijk waarin er sprake is van een ongeval met meldingsplicht:
- als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
- wanneer er sprake is van blijvend letsel;
- als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen.
Drie keer verplicht melden
boetes
Een ziekenhuisopname, blijvend letsel of het overlijden van het slachtoffer, zijn de drie redenen die bepalen of een arbeidsongeval direct gemeld moet worden aan Inspectie SZW. Doet uw organisatie dat niet, dan kan Inspectie SZW boetes opleggen. Zo’n boete kan oplopen tot € 50.000.
Werkgevers zijn verplicht om een arbeidsongeval te melden bij Inspectie SZW. Deze meldingsplicht geldt niet alleen voor eigen werknemers, maar ook voor personen die onder gezag bij de werkgever werkzaam zijn, zoals uitzendkrachten of oproepkrachten.
6.1.1 Dodelijk ongeval melden
Is er sprake van een dodelijk arbeidsongeval, dan moet uw organisatie direct bellen met het nummer 0800-5151. Dat nummer van Inspectie SZW is 24 uur per dag en zeven dagen per week telefonisch bereikbaar.
6.1.2 Ernstig ongeval melden
alarmnummer
Is er sprake van een ernstig arbeidsongeval, zoals blijvend letsel en ziekenhuisopname, meld dit dan direct bij Inspectie SZW door ook het alarmnummer te bellen of op inspectieszw.nl het online meldformulier in te vullen.
6.1.3 Oorzaken achterhalen
onderzoek uitvoeren
noodzakelijk
Na een heftige gebeurtenis zoals een arbeidsongeval wordt er ook intern in organisaties een onderzoek gestart. De preventiemedewerker kan aangewezen worden om dat onderzoek uit te voeren of erbij betrokken te zijn. Als u de arbeidsongevallen in uw organisatie onderzoekt en in kaart brengt, kunt u deze op veel verschillende manieren indelen. U kunt bijvoorbeeld kijken naar de ernst van het ongeval of de schade die het heeft veroorzaakt. Maar het belangrijkste is dat u vaststelt wat de oorzaak en aanleiding ervan was. Want die informatie is noodzakelijk om uw preventiebeleid aan te scherpen. Pas als u weet wat de oorzaak is van een ongeval of bijna-ongeval, kunt u het risico bij de bron aanpakken.
Er zijn ook gedigitaliseerde hulpsystemen op de markt om oorzaken van bedrijfsongevallen te achterhalen. Onder meer Tripod, SOAT, Prisma, S137.
6.1.4 Ongevallen calculeren met ORCA
rekenmethode
voorspelling
Er is een rekenmethode om gevaarlijke situaties op de werkplek te berekenen. Die methode heet ORCA (Occupational Risk Calculator). Het is een model dat op vergelijkbare wijze als bij het berekenen van externe veiligheidsrisico’s, arbeidsrisico’s berekent. Dit hulpmiddel geeft de mogelijkheid om een arbeidsrisico’s in te schatten en direct de effecten en kosten van de maatregelen in beeld te brengen. Daarnaast is het mogelijk om een bepaalde voorspelling te doen over risico’s van ongevallen met ernstig letsel, dodelijk letsel, permanent letsel en letsel met ziekenhuisopname binnen 24 uur. ORCA is te gebruiken via rivm.nl.