U bent hier

Onderneming & Arbo
Kantoorinrichting4. Een kantoor op de juiste manier inrichten4.4 Beeldschermwerk

4.4 Beeldschermwerk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2019

ziekteverzuim

voorwaarden

Ook in uw organisatie komt het vast weleens voor: klachten of zelfs verzuim van medewerkers die veroorzaakt zijn door het werken achter een beeldscherm. Hoofdpijn, KANS-klachten aan spieren en gewrichten en vermoeidheid kunnen aan de orde van de dag zijn en resulteren in ziekteverzuim. Daarom is het belangrijk dat u uw medewerkers voldoende beschermt. Het minste wat u als arboprofessional kunt en zelfs moet doen, zijn de specifieke voorwaarden in acht nemen die voor beeldschermwerk gelden.

Als medewerkers langer dan twee uur gemiddeld per dag thuis voor hun werk achter het beeldscherm zitten, moet deze plek aan dezelfde eisen voldoen als op kantoor.

4.4.1 Verlichting beeldscherm

voldoende verlichting

Het lijkt logisch, maar werknemers moeten de teksten van papieren documenten en op hun beeldscherm goed kunnen lezen. Voldoende en goede verlichting is dus van belang. In NEN-EN 12464 staat dat de werkvlakverlichting 500 lux moet zijn. Maar hiermee bent u er nog niet. De verlichting mag namelijk geen hinderlijke reflecties in het beeldscherm veroorzaken. Dit veroorzaakt vermoeidheid bij uw werknemers.

Belangrijk bij het aanschaffen van verlichting is dat u de kleurweergave bij de leverancier checkt en nadenkt over de lichtkleur, de zogeheten kleurtemperatuur. U kunt kiezen uit allerhande tinten van koel wit tot warm wit. Wees u ervan bewust dat te grote contrastverschillen in het directe blikveld vermoeiend zijn voor de ogen. NEN-EN 12464 kan u voor elke soort activiteit op kantoor verder helpen, van archiveren en kopiëren tot schrijven en het verwerken van gegevens tot conferentie- en vergaderruimten.

Laat zonlicht niet hinderen

verblindings
hinder

Ook mag bij beeldschermwerk geen verblindingshinder optreden. Let dus op een goed instelbare (zon)lichtwering. Dit is noodzakelijk om reflectie in het scherm te voorkomen en de informatie goed leesbaar te houden. Let op: ook vensters waar geen direct zonlicht binnenkomt, moeten voorzien zijn van lichtwering.

4.4.2 Gezond en veilig werken

checklist

Werknemers kunnen door het aannemen van een verkeerde houding achter een beeldscherm gezondheidsklachten oplopen. Denk aan oogklachten, stressklachten en klachten aan armen, nek en/of schouders (KANS). Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat werknemers goed achter hun bureau zitten en dat zij regelmatig weglopen van hun scherm. TNO heeft de checklist ‘Beter achter je schermen’ ontwikkeld om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij de inrichting van de werkplek. Neem deze checklist eens door om te zien hoe beeldschermwerk in uw organisatie ervoor staat.

4.4.3 Afwisseling blijft aandachtspunt

maximaal 
twee uur

In het Arbobesluit stond de verplichting dat werknemers maximaal twee uur achter elkaar beeldschermwerk mochten doen. Na deze twee uur moest het werk minimaal tien minuten worden afgewisseld met een taak zonder scherm.

Deze verplichting is per 1 januari 2019 vervallen. Het gewijzigde Arbobesluit bepaalt nu dat beeldschermwerk op gezette tijden wordt afgewisseld door ander werk of een pauze.

werktijden

afwisseling

De verplichting paste niet meer bij de huidige manier van werken waarbij werknemers gebruikmaken van een desktopcomputer, tablets, smartphones of een laptop. Ze werken niet altijd meer achter een bureau en ook de werktijden zijn gevarieerder dan de standaardkantoordag van negen tot vijf. Zonder afwisseling is het vanuit gezondheidskundig oogpunt nog altijd aan te raden om na twee uur beeldschermwerk af te wisselen met een andere taak.