3.2 Preventiemedewerker
RI&E
Elke organisatie is anders en daarom kan ook het takenpakket van preventiemedewerkers in uw organisatie aanmerkelijk anders zijn dan elders. Eén van de wettelijke taken van elke preventiemedewerker is meewerken aan het opstellen en uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak. In een RI&E legt de preventiemedewerker alle risico’s vast waaraan werknemers tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden worden blootgesteld (zie 1.9). Voor iedere preventiemedewerker geldt in het algemeen: het is essentieel dat hij weet wat er speelt op de werkplekken en op de hoogte is van (ver)bouwplannen.
Taken preventiemedewerker
specialiseren
ergonomie
bron van kennis
Een preventiemedewerker heeft een belangrijke rol in de advisering, ondersteuning en bewaking van regelgeving op het gebied van arbo en dus ook op het gebied van kantoorinrichting. Daarom kan uw werkgever ervoor kiezen om specifieke taken aan de preventiemedewerker toe te wijzen. Zo kan de preventiemedewerker zich specialiseren in kantoormeubilair, waardoor hij een goed advies kan geven over de aanschaf ervan. Daarnaast kan hij een cursus ergonomie volgen. Ergonomie houdt in dat de omgeving wordt aangepast op de mens. Hij kan de werknemers in uw organisatie zo goede instructies geven over bijvoorbeeld het instellen van een bureaustoel of over het werken met een beeldscherm. Het is prettig om zulke kennis in huis te hebben, omdat een werknemer zo altijd direct ergens met zijn vraag terechtkan.
Advies en samenwerking
doorverwijzing
De preventiemedewerker fungeert als een bron van kennis voor werknemers, collega’s, leidinggevenden en uw werkgever. Hij ziet en hoort veel op de werkvloer en is dus de aangewezen persoon om risico’s op werkplekken aan te kaarten. De preventiemedewerker is geen gecertificeerd specialist, zoals een veiligheidskundige. Hij kan soms oplossingen aandragen, maar doorverwijzen naar een arbodeskundige, bedrijfsarts of instantie behoort ook tot zijn taken. Daarnaast overlegt de preventiemedewerker met de diverse partijen – denk aan de bedrijfsarts – over het voorkomen van klachten op de werkplek.
Aanspreekpunt voor werknemers
profileren
laagdrempelig
De preventiemedewerker heeft een centrale rol in de organisatie. Het is daarom van belang dat hij zich duidelijk profileert. Alle werknemers moeten weten wie de preventiemedewerker is, wat zijn taken zijn en hoe zij hem kunnen bereiken. Een werknemer moet een vraag gemakkelijk kunnen stellen aan de preventiemedewerker of op een laagdrempelige manier een probleem kunnen aankaarten. Het is daarom belangrijk dat zijn gegevens voor iedereen terug te vinden zijn, bijvoorbeeld op intranet of in het personeelsreglement.
Voorlichting werknemers
informerende rol
Naast vraagbaak en (mede)opsteller van de RI&E heeft de preventiemedewerker een informerende rol. Hij geeft voorlichting aan werknemers over bijvoorbeeld de ideale zithouding achter de computer of tips over het toetsenbordgebruik. Als de preventiemedewerker een ‘gewone’ werknemer is met preventietaken, heeft hij mogelijk weinig ervaring met het geven van voorlichting. U als arboprofessional kunt met hem samenwerken op het gebied van voorlichting of hem scholing op dit vlak aanraden.