5.4 Inrichting flexplekken
ongestoord
groepsoverleg
informeel
De werkgever kan zelf kiezen hoe hij de flexplekken wil inrichten. Hoe flexplekken ook worden ingericht, de onderstaande plekken moeten er altijd zijn:
- Open werkplek: normale werkplekken in een open ruimte.
- Concentratiewerkplek: afgezonderde werkplekken om ongestoord te kunnen werken.
- Ruimte om te kunnen werken met privacygevoelige gegevens.
- Touch-down werkplek: volledig ingerichte werkplek voor kortstondig gebruik, bijvoorbeeld een online meeting.
- Teamcockpit of projectkamer met volledig ingerichte werkplekken: afgesloten ruimte voor groepsoverleg of werken in groepen.
- Ontmoetingsplek: ruimte met digitale voorzieningen voor (hybride) overleg.
- Reprohoek: hoek met printers, papier en postvakken of lockers.
- Koffiehoek: ruimte voor informele ontmoetingen.
5.4.1 Voorzieningen op de werkplek
Werknemers moeten bij flexplekken van alle werkplekken gebruik kunnen maken. Alle werkplekken moeten daarom dezelfde voorzieningen hebben. De bureaus en de bureaustoelen moeten verstelbaar zijn. De werkplekken moeten ook voorzien zijn van een docking station, los beeldscherm, toetsenbord en muis. Als alle benodigde voorzieningen aanwezig zijn, kan de werknemer op elke werkplek zijn werkzaamheden verrichten.
De werkgever kan bij de inrichting van de werkplekken ervoor om kiezen om oude en nieuwe inventaris te gebruiken. Dit scheelt in de kosten en is maatschappelijk verantwoord.
5.4.2 Passende vervanging
kolfruimte
Het kan gebeuren dat er bepaalde algemene ruimtes, zoals een kantine, vergaderruimtes, kolfruimte of gebedsruimte, verdwijnen met een overstap naar flexplekken of verhuizing naar een kleinere kantoorruimte. De werkgever moet waar het wettelijk verplicht en mogelijk is, zorgen voor passende vervanging. Bepaalde ruimtes, zoals aparte toiletten voor mannen en vrouwen en een ruimte om te kunnen pauzeren, zijn verplicht.
In een bedrijfsverzamelgebouw kunnen toiletten en andere ruimtes, zoals een kolfruimte of gebedsruimte, al in het gebouw aanwezig zijn. Deze zijn vaak bedoeld voor algemeen gebruik. Informeer bij de verhuurder naar het gebruik van deze ruimtes.
Kleedruimtes
werkkleding
opbergplek
In sommige organisaties dragen werknemers werkkleding die zij op het werk aan- en uittrekken, bijvoorbeeld bij de brandweer of in de zorg. Er moet dan een kleedruimte aanwezig zijn die beschikt over:
- een goed verwarmings- en ventilatiesysteem;
- stoelen of banken om te kunnen zitten;
- een eigen kluisje of locker voor elke werknemer om de (werk)kleding in op te bergen;
- een afgesloten en goed geventileerde opbergplek voor natte of vieze kleding;
- voldoende capaciteit voor het aantal werknemers dat er gebruik van moet maken.
apart
Er moeten aparte kleedruimtes voor mannen en vrouwen zijn in de buurt van de werkplek.
Douches
ruim
In sommige situaties moet de werkgever ook een doucheruimte inrichten. Dat is het geval als werknemers werken met gevaarlijke stoffen, bij hoge temperaturen of als ze door het werk heel vies worden. De douches moeten:
- beschikken over koud en warm water;
- zo ruim zijn dat de werknemer zich goed kan wassen;
- goed zijn afgescheiden van de werkplek.
Daarnaast moet er een aparte doucheruimte zijn voor mannen en voor vrouwen.
Net als bij de werkplekken moeten deze ruimtes ook ingericht zijn volgens de arbovoorschriften. De OR moet erop letten of deze ruimtes beschikbaar zijn en aan de geldende eisen voldoen (artikel 28, lid 1 WOR). Kijk op rendement.nl/hrdossier voor de eisen.