U bent hier

1.1 Waarom hulp inschakelen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

adviserend

Een arbodienst kan op twee manieren een rol voor uw organisatie spelen: ondersteunend en adviserend. Het is aan u te bepalen wat het beste bij uw organisatie én bij uw eigen deskundigheid past.

Niet zonder instemming

instemmingsrecht

rechter

U kunt niet zonder overleg een contract afsluiten met een arbodienst: de ondernemingsraad moet meebeslissen over de keuze voor een arbodienst. Dat doet de OR onder de noemer van het instemmingsrecht. Volgens artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft de ondernemingsraad het recht om een bindend oordeel uit te spreken over wijzigingen in het beleid die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid. Het gaat dan niet alleen om de keuze voor de arbodienst, maar ook om de inhoud van het contract met de arbodienst. Als de raad niet instemt met het contract, kan de werkgever het besluit van de OR bij de rechter aanvechten, maar dat is natuurlijk niet positief voor de samenwerking in de toekomst.

1.1.1 Hulp bij verzuim

contact met UWV

De arbodienst ondersteunt zowel de werkgever als de werknemer bij de uitvoering van het verzuim- en arbeidsomstandighedenbeleid. Een arbodienst kan onder meer de volgende taken van u overnemen:

  • registratie van zieke en herstelde werknemers, inclusief contacten met UWV bij langdurige ziekte;
  • registratie van (zieke) zwangere werkneemsters en de daarbij horende melding aan UWV.

1.1.2 Verplicht door Wvp

zeswekelijkse controle

WIA

In het kader van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) moet u voor een aantal verplichtingen hoe dan ook samenwerken met een gecertificeerde arbodeskundige, zoals een bedrijfsarts. Deze hoeft niet per se in dienst te zijn bij een arbodienst. Maar werkt u toch al samen, dan is het logisch om ook deze verplichte taken bij de arbodienst neer te leggen. Het gaat om:

  • zeswekelijkse controle van zieke werknemers door de bedrijfsarts bij langdurige uitval;
  • opstellen van de probleemanalyse bij ziekte;
  • invullen van het medisch gedeelte van het re-integratieverslag ten behoeve van de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsuitkering in het kader van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bij twee jaar ziekte.

1.1.3 Verplicht door Arbowet

wettelijke 
verplichtingen

De Arbowet geeft nog een aantal verplichtingen waarvoor u samen moet werken. Dat kan via een maatwerkoplossing (zie paragraaf 1.3), maar ook via een arbodienst. U moet zich minimaal laten ondersteunen bij de volgende wettelijke verplichtingen:

  • toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en daarover adviseren;
  • bijstand bij verzuimbegeleiding;
  • uitvoeren van arbeidsgezondheidskundig onderzoek (ook wel PAGO genoemd);
  • het uitvoeren van aanstellingskeuringen (indien van toepassing).

De laatste drie verplichte onderdelen kunnen alleen uitgevoerd worden door een bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De verplichte taken van de bedrijfsarts zijn flink uitgebreid in de vernieuwde Arbowet die sinds de zomer van 2017 van kracht is. In het contract moet vastgelegd zijn dat:

  • de bedrijfsarts een klachtenprocedure heeft;
  • de bedrijfsarts moet samenwerken met de preventiemedewerker en de OR, personeelsvertegenwoordiging of belanghebbende werknemers zoals een arbocoördinator;
  • de bedrijfsarts in beginsel het verzoek om een second opinion honoreert;
  • de bedrijfsarts over preventieve maatregelen adviseert;
  • de bedrijfsarts beroepsziekten meldt aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

basiscontract

Daarnaast moet in het basiscontract staan hoe de arbodienstverleners de voor de werkgever verplichte taken uitvoeren.

Op het gebied van verzuim is de rol van de bedrijfsarts ook aangepast. In plaats van bijstand verlenen is nu opgenomen dat de bedrijfsarts adviseert bij de ziekteverzuimbegeleiding.

1.1.4 Adviserende rol

conflict

Naast de ondersteunende rol kan een arbodienst, afhankelijk van de contractuele afspraken, ook een adviserende rol spelen. Stel dat veel werknemers in uw organisatie geplaagd worden door dezelfde klachten, bijvoorbeeld RSI. Dan kunt u bij de bedrijfsarts of zijn collega-arbodeskundigen advies inwinnen over wat u bijvoorbeeld aan de werkplekken kunt aanpassen om verder verzuim tegen te gaan. Ook als er in de loop van het re-integratietraject een conflict ontstaat tussen de zieke werknemer en de werkgever, kunt u bij de arbodienst aankloppen voor advies en bemiddeling.

Ongevraagd advies

goedbedoeld advies

De arbodienst kan ook ongevraagd, dus op eigen initiatief, contact met u opnemen en u adviseren het één en ander aan te passen op de werkvloer. Aanleiding kan bijvoorbeeld een arbeidsongeval zijn of de vaststelling door de bedrijfsarts dat veel werknemers uit uw organisatie dezelfde medische problemen hebben. Stel u open voor dit advies, zelfs als dit bij u overkomt alsof u op de vingers wordt getikt. Liever goedbedoeld advies van de bedrijfsarts dan een hoog verzuim, met alle kosten van dien.

1.1.5 Certificering

Ga niet zomaar met elke arbodienst in zee. Alleen een gecertificeerde arbodienst en gecertificeerde arbodeskundigen

looptijd 
certificaat

mogen de verplichte taken in het kader van de Wet verbetering poortwachter en Arbowet uitvoeren. Vraag de arbodienst van uw keuze daarom naar het benodigde certificaat vóór u een contract sluit. Werkt u al jarenlang samen met dezelfde arbodienst? Rust ook dan niet op uw lauweren. Een certificaat is niet onbeperkt geldig, de looptijd bedraagt drie jaar. Daarnaast moet de arbodienst jaarlijks gecontroleerd worden. Informeer dus tijdig of uw arbodienst een nieuw certificaat heeft gekregen. Alleen door de overheid goedgekeurde bedrijven kunnen een certificaat afgeven.