U bent hier

4.4 Werkdruk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

opgebrand

Medewerkers die een deadline moeten halen en daarvoor flink moeten overwerken, voelen werkdruk. De werkgever verwacht dat zijn werknemers ‘hart voor de zaak’ hebben en legt de taken dus onverminderd bij hen neer. Zij beginnen ondertussen opgebrand te raken, ze voelen de druk om aan de kwalitatieve en kwantitatieve taakeisen te voldoen. Op het moment dat de werknemer denkt dat hij niet aan die eisen kan voldoen, stijgt de werkdruk.

Incidentele werkdruk is geen probleem, veel werknemers presteren prima onder hoge werkdruk. Alleen als die werkdruk chronisch wordt, zal het omslaan in werkstress. De gestelde doelen en eisen gaan dan ten koste van de gezondheid en het sociale leven van de werknemer.

conflict

Niet alleen de eisen van de werkzaamheden veroorzaken werkdruk en dus stress, ook de omgang met collega’s en leidinggevenden kan druk met zich meebrengen. Een werknemer die een conflict heeft met zijn leidinggevende of die ontevreden is over zijn salaris, zal eerder werkdruk ervaren dan tevreden collega’s.

Vrouwelijke managers

gevoel

Vrouwelijke managers hebben vaker burn-outklachten dan mannen met dezelfde functie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Van de vrouwelijke managers kampte 14% in 2015 met burn-outklachten, terwijl 10% van de mannelijke managers was opgebrand. Die klachten kunnen te wijten zijn aan het gevoel van werkdruk: vrouwen hebben vaker dan mannen het gevoel dat zij snel, veel en extra hard moeten werken. Dat zorgt voor een grotere werkdruk en dat zorgt er weer voor dat zij zich aan het eind van een werkdag vaker opgebrand voelen.

4.4.1 Werkdruk vaststellen

subjectief

Het vaststellen van werkdruk is geen kwestie van een werknemer ‘opmeten’. Werkdruk is een subjectief gegeven. Waar de een het werk makkelijk aankan, is het voor de ander een te zware opgave. Er is geen meetbare eenheid waarmee u de mate van werkdruk kunt meten. U moet dus per werknemer de vinger aan de pols houden en opletten of zich er een problematische situatie voordoet.

Druk vanuit huis

veel druk

Bij het bestrijden van PSA-risico’s denkt u aan het verlagen van de druk op het werk. Een deel van het probleem ligt echter in de privésituatie. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij mantelzorgers, zij ervaren thuis veel druk. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mantelzorgers de komende jaren sterk zal toenemen. Mantelzorg is zwaar, zeker als dat gecombineerd moet worden met een drukke baan. Mantelzorgers kampen dan ook vaak met psychische en sociale klachten:

  • 35% kampt met emotionele problemen;
  • 31% heeft fysieke klachten zoals oververmoeidheid;
  • 25% heeft het gevoel het niet meer aan te kunnen en denkt ondersteuning nodig te hebben.

wettelijk verlof

Die ondersteuning kan natuurlijk van een familielid komen, maar ook de werkgever kan daar een rol in spelen. Veel mantelzorgers lichten hun werkgever niet in over hun thuissituatie en daardoor lopen zij wettelijk verlof mis. Dat verlof kan hen juist goed helpen om wat druk van de ketel te halen. Daarnaast kunt u meedenken over flexibele werktijden of het aanpassen van de arbeidsuren. Zorg voor een structurele oplossing, omdat mantelzorg vaak maanden tot jaren duurt.