5. Werkdruk: aan u om de balans te bewaken
Klagen dat ‘we’ het druk hebben, het lijkt wel in het DNA te zitten van werknemers in Nederland. Aan u de uitdaging om onderscheid te maken tussen een gebruikelijke klaagzang en een daadwerkelijk te hoge werkdruk. Want dat werkdruk tot verzuim leidt, moet bij u en uw werkgever bekend zijn. Aan u de taak om de te hoge of lage werkdruk te signaleren, daar maatregelen tegen te nemen en de vinger aan de pols te houden of uw aanpak werkt. Balans is daarbij het toverwoord.
motivatie
In hoofdstuk 4 heeft u al gelezen dat werkdruk één van de PSA-risico’s is. Ook weet u dat het aanpakken van psychosociale arbeidsrisico’s wettelijk verplicht is. Dat mag echter niet de enige motivatie voor u zijn. De gevolgen van werkdruk voelt de werknemer namelijk zowel fysiek als psychisch en uw werkgever voelt het in zijn portemonnee. Werkdruk is nog steeds één van de belangrijkste veroorzakers van beroepsziekten en verzuim, voldoende reden om de aanpak van hoge werkdruk serieus te nemen.
Sluipmoordenaar
camoufleren
Een oplopende werkdruk wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. De gevolgen zijn niet meteen duidelijk en werknemers camoufleren vaak de eerste symptonen. Of ze onderkennen het niet uit angst om erop afgerekend te worden omdat ze het werk niet aankunnen.