5.2 Werkstress meten
Er is al een aantal keer gerefereerd aan het feit dat werkstress lastig te meten is, toch zijn er tools waarmee u werkdruk in kaart kunt brengen. Werknemersenquêtes en -tevredenheidsonderzoeken zijn daar goede instrumenten voor, zoals u in hoofdstuk 8 leest. Ook zijn er tools speciaal voor de werknemer die denkt last te hebben van hoge werkdruk.
Gesprekken voeren
agenda
Functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn waardevolle bronnen van informatie over werkdruk en -stress binnen uw organisatie. Zorg er daarom voor dat het onderwerp werkdruk en -stress op de agenda van die gesprekken staat.
5.2.1 Check je werkstress
Op de Facebookpagina ‘Check je werkstress’ kan een werknemer ontdekken of hij last heeft van werkstress. Tijdens de test beantwoordt hij vragen zoals ‘Lig je ‘s nachts wakker van het werk?’
5.2.2 Arbocatalogus PSA
De website arbocataloguspsa.nl is opgericht door de Stichting van de Arbeid. Per branche zijn de PSA-maatregelen uit arbocatalogi geselecteerd en gebundeld. U kunt hier dus oplossingen zoeken voor uw branche.
5.2.3 Werkdrukkompas
concreet
Op inpreventie.nl/werkdrukkompas ontdekt een werknemer aan de hand van 21 vragen op welke punten hij maatregelen kan nemen om de werkdruk te verminderen. De aanbevolen maatregelen zijn verrassend concreet.
5.2.4 Sneltest Werkdruk
overzichtsscores
Vakbond FNV heeft een eigen werkdrukmeter ontwikkeld: de Sneltest Werkdruk. Aan de hand van in totaal twaalf vragen krijgt de werknemer antwoord op de vraag of hij last heeft van te hoge werkdruk. Deze test wordt veel waardevoller als meerdere werknemers meewerken. U krijgt dan overzichtsscores te zien van grotere groepen medewerkers. Zo zou u per afdeling de situatie in kaart kunnen brengen.
5.2.5 De Werkdruk Werkwijzer
De Werkdruk Werkwijzer is als pdf te downloaden. In totaal 182 pagina’s helpen u om werkdruk vast te stellen en er vervolgens maatregelen tegen te nemen. U downloadt de pdf op tno.nl/werkdrukwegwijzer.