4.1 Plicht van de werkgever
ontdekken
probleem
Het is de plicht van de werkgever om de werknemer te beschermen tegen arbeidsrisico’s. Voor u als arboverantwoordelijke mag dat geen verrassing zijn, het staat immers in de Arbowet. Sinds de invoering van de nieuwe Arbowet in 2007 is uw werkgever verplicht om PSA in het arbobeleid op te nemen. Dus u moet zien te ontdekken welke vormen van arbeidsbelasting er binnen uw organisatie voorkomen en waar de PSA binnen uw organisatie te hoog is. Want als u en uw werkgever denken dat werkdruk de enig mogelijke psychosociale arbeidsbelasting is binnen uw organisatie, dan heeft u het mis. Helaas zijn niet alle werkgevers daarvan doordrongen. Uit de Werkgevers Enquête Arbeid 2015 blijkt dat nog niet eens de helft van de werkgevers denkt dat werkdruk een probleem is binnen zijn organisatie.
- werkdruk 45%;
- emotioneel zwaar werk (8%);
- agressie en geweld (5%).
De werkgever is niet de persoon die aangeeft of de werkdruk te hoog is, dat doet de werknemer zelf. De medewerker ervaart namelijk de werkdruk, niet de werkgever.
4.1.1 PSA zorgt voor verzuim
beroepsziekte
Krijgt u van uw werkgever vooral vragen op het moment dat u het punt PSA aanstipt, dan is er een probleem. Dat is niet alleen de schuld van de werkgever, maar ook u valt iets te verwijten. De aanpak van psychosociale arbeidsbelasting moet hoog op de agenda staan. Het is zelfs de grootste beroepsziekte van Nederland, één op de drie burn-outs of gevallen van langdurig verzuim is toe te schrijven aan stress door werk. Dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de volgende gevaren voor de werknemer:
- hoge werkdruk en baanonzekerheid;
- ongewenst gedrag zoals agressie en pesten;
- verstoorde verhouding tussen werk en privé.