3.6. Inleiding
negatief effect
Niet alleen fysieke belasting zorgt voor beroepsziekten, ook een PSA zorgt voor fysieke problemen. Stress zorgt namelijk niet alleen voor klachten op het psychosociale vlak, maar heeft ook een negatief effect op het lichaam, zo wordt de kans op RSI/KANS vergroot door stress. Andersom brengen fysieke klachten ook weer psychische en sociale druk met zich mee.
3.
6.1 Klachten door stress
Stress brengt een werknemer uit balans. Dat is geen verrassing. Houd dat nauwlettend in de gaten, want stress moet u sowieso te allen tijde zien te voorkomen, het is op meerdere vlakken een gevaar voor de gezondheid van de werknemer. Het zorgt naast de geestelijke problemen namelijk voor aantoonbare fysieke klachten.
Als de werkdruk te lang aanhoudt en de werknemer daar last van ondervindt, is de kans vijf keer groter dat hij betrokken raakt bij een bedrijfsongeval vergeleken met werknemers die geen werkdruk ervaren.
3.6.2
Stress en RSI/KANS
stijve spieren
RSI/KANS is het gevolg van onder meer een verkeerde werkhouding en repeterende bewegingen. Stress vergroot de kans op klachten, omdat stress zorgt voor stijvere, verkrampte spieren. Die stijve spieren zorgen voor een verhoogde kans op RSI/KANS omdat die klachten eerder voorkomen bij mensen die verstijfde spieren hebben.
3.6.3 Stress en diabete
s
vermoeider
Veel werkstress verhoogt de kans op diabetes type 2, dat blijkt uit een Duits onderzoek. Dat onderzoek wees een duidelijk verband aan, maar legt niet de oorzaak bloot. Stresshormonen kunnen een rol spelen. Het kan ook ontstaan doordat de werknemer door stress vermoeider en lustelozer is. Hij zal daardoor minder bewegen en een ongezondere levensstijl aannemen.
3.6.4
Hart- en vaatziekten door stress
Hartstichting
Stress zorgt aantoonbaar voor lichamelijke klachten, zeker als u kijkt wat stress doet met het hart en de bloedvaten van een werknemer. De Hartstichting onderkent dat gevaar, maar maakt daarbij duidelijk onderscheid tussen kortdurende (incidentele) stress en langdurige (structurele) stress.
Kortdurige stress
Het halen van een deadline wordt als kortdurende stress gezien. Het verhoogt de kans op de volgende aandoeningen.
- Hartinfarct: door de piek aan stress heeft het hart extra zuurstof nodig, daarnaast vormen zich sneller bloedstolsels. Dat zijn de beginnende symptonen voor een hartinfarct.
- Hartritmestoornissen: is de werknemer erfelijk belast met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, dan kan kortstondige stress dat verergeren.
Langdurige stress
Structurele stress op het werk heeft ingrijpendere gevolgen voor de werknemer:
- een
- hoge bloeddruk;
- snellere hartslag;
- verhoogd cholesterol;
- ontstekingen.
structurele stress
Een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en ontstekingen vormen een bedreiging voor de vaatwanden en bevorderen het proces van slagaderverkalking. Deze klachten zijn het gevolg van structurele, langdurige stress en de oorzaak van hart- en vaatziekten. Het ontstaat vaak door aanhoudende stress, maar ook doordat mensen door stress ongezonder gaan leven (denk aan roken, alcohol, minder bewegen en ongezonder eten).