3.3 Gehoorschade
hard geluid
decibel
Vergis u niet: gehoorschade is de meest gemelde beroepsziekte in Nederland. De schade ontstaat doordat werknemers aan veel of hard geluid worden blootgesteld. Het heeft niet alleen een schadelijke invloed op het gehoororgaan, het bezorgt de werknemer ook stress. Daarnaast is de kans groot dat een werknemer die in lawaai werkt vaker vermoeid is dan een collega die in ‘stilte’ werkt. Een harde geluidsexplosie of constant lawaai van meer dan 85 decibel zijn vaak de boosdoeners. Dat is ruim boven de kritische grens van tachtig decibel. Let op: een vrachtwagen of boormachine maakt vaak al meer dan negentig decibel geluid.
Symptomen
onherstelbaar
piep
hoge tonen
De klachten van gehoorschade laten zich eenvoudig raden: de werknemer hoort slechter. Maar dat is vaak pas het laatste stadium, als de schade al onherstelbaar is. In een eerder stadium krijgt de werknemer last van suizende oren en de zogenoemde tinnitus-piep.
- Oorsuizen: het suizen van de oren is een eerste symptomen van gehoorschade.
- Tinnitus: dit is de piep die u hoort na een concert met harde muziek. Wordt de werknemer chronisch belast met hard geluid, dan zal de piep permanent worden.
- Slechthorendheid: als een werknemer met een verminderd gehoor kampt, dan levert dat problemen op in zowel zijn werk- als privésituatie. Het start met het missen van hoge tonen, maar daarna zal hij ook de lage tonen niet meer horen. Let op: ouderdom komt met gebreken, dus komt slechthorendheid vaker voor bij ouderen. De schade ontstaat echter door jarenlange blootstelling, u moet dus ook bij jongeren preventieve maatregelen treffen.
Verzuim
hoortoestel
Gehoorbeschadiging kan niet genezen, een hoortoestel is vaak de enige oplossing om het gehoor weer terug te brengen. Dat is echter geen maatregel. Het is niet de bedoeling dat u hoortoestellen inzet als maatregel tegen lawaai. U moet de werknemer preventief beschermen tegen het lawaai.