3.2 RSI/KANS
probleem-gebieden
KANS staat voor klachten aan de armen, nek en schouders die ontstaan door het herhaaldelijk uitvoeren van eenvoudige en lichte handelingen. Er valt een hele reeks klachten onder KANS, in totaal 23 verschillende. Het geeft de probleemgebieden beter aan dan de term RSI.
Repetitive strain injury (RSI) is namelijk ook een verzamelnaam voor aandoening die ontstaan door het herhaaldelijk uitvoeren van kleine lichte handelingen. De term werd eerst vervangen door KANS, om er later toch weer aan toegevoegd te worden. RSI blijkt namelijk wel goed bekend te zijn bij mensen, dus is het weer aan de naam toegevoegd.
RSI/KANS kan voorkomen bij mensen die zware lasten herhaaldelijk moeten tillen, maar komt vooral voor bij beeldschermwerkers die veel met de muis werken en daardoor last krijgen van bijvoorbeeld een muisarm. Ook andere werknemers die met hun armen en handen repeterende werkzaamheden uitvoeren kunnen last krijgen van RSI/KANS, denk aan een kassamedewerker van een supermarkt. Maar voordat de diagnose van RSI/KANS gesteld kan worden, krijgt de werknemer eerst last van andere klachten in de nek, schouders, armen en handen:
- pijn;
- vermoeidheid;
- kramp;
- tintelingen;
- doofheid;
- krachtverlies;
- zwellingen.
muisarm
Die klachten kunnen doorzetten tot beroepsziekten zoals een muisarm. Dat is een RSI/KANS-beroepsziekte die ook in andere vormen kan optreden. In die fase overheersen pijn en overgevoeligheid en dat kan een zeer lang herstelproces vergen. In een uiterst geval kan het zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid.
Let op: werknemers zijn geneigd om de klachten te bagatelliseren of zelfs te negeren. Hoewel dat op korte termijn een goede oplossing lijkt, is dat op langere termijn alleen maar een groter gevaar. Het verergert de klachten.