3.7 Preventief beleid
foute belasting
Beroepsziekten ontstaan niet zomaar, de oorzaak ligt in een foute belasting van de werknemer. Dat risico ontstaat mede doordat de werkgever te veel en te zwaar werk bij de werknemer neerlegt, dat levert stress op. Daarnaast ontstaat het doordat de werknemer bijvoorbeeld zelf een slechte werkhouding heeft of adviezen negeert.
3.7.1 RI&E
De eerste stap is om de risico’s te herkennen en in de RI&E op te nemen. Vervolgens pakt u ze aan, waarbij de mogelijkheid bestaat dat u de werknemer beschermmiddelen of veiligheidsinstructies geeft. Daarna houdt u een vinger aan de pols om te controleren of de risico’s daarmee weggenomen zijn. In hoofdstuk 6 van dit dossier leest u hoe u arbeidsbelasting in de RI&E verwerkt.
Hoe eerder u een beroepsziekte signaleert, des te beter deze aan te pakken en te genezen is. Daarbij heeft u wel hulp van de medewerker nodig. Creëer een werksfeer waarin de medeweker zich niet schaamt om een klacht te melden en neem de klachten te allen tijde serieus.
3.7.2 Samenwerken
Om beroepsziekten helemaal ‘de kop in te drukken’ bent u verplicht samen te werken met partijen binnen en buiten uw organisatie.
fysische factoren
Buiten uw organisatie werkt u vooral samen met een bedrijfsarts. Die mag namelijk preventieve medische onderzoeken uitvoeren als dat nodig is en kan u van advies voorzien wat betreft de RI&E en uw arbobeleid. Een arbeidshygiënist is dan weer een specialist in het herkennen van fysische factoren die een nadelige invloed hebben op het lichaam van de werknemer. Daarnaast kunt u de expertise van de andere kerndeskundigen inschakelen.
Binnen uw eigen organisatie moet u alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Niet iedereen herkent arbeidsbelasting als zodanig en de oorzaak ervan wordt vaak onterecht aan de werknemer toegeschreven. Dat moet u meteen aanpakken, zodat de collega’s en leidinggevenden weten dat een te hoge arbeidsbelasting een serieus risico is. Het is erg belangrijk dat uw beleid op alle niveaus steun geniet.
beperken
Het is nagenoeg onmogelijk alle risco’s uit te sluiten, maar u kunt ze wel zoveel mogelijk beperken. U speelt daar een grote rol in. Herkent u beroepsziekten snel en gaat u die te lijf, dan bespaart u uw werkgever veel geld en bevordert u de gezondheid van werknemers.
De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is een belangrijk orgaan om mee samen te werken. Deels is het wettelijk verplicht, maar het zorgt ook voor meer draagkracht van uw beleid.