U bent hier

6.3 Fysieke arbeidsbelasting in de RI&E

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

decibelmeter

Fysieke arbeidsbelasting is redelijk eenvoudig te constanteren, u kunt er uw vinger op leggen. Bijvoorbeeld als een werknemer tilwerkzaamheden uitvoert, weet u dankzij de NIOSH-methode dat hij maximaal 23 kilo mag tillen. Hetzelfde geldt voor lawaai, met de norm van tachtig db(A) kunt u met een decibelmeter eenvoudig achterhalen of een belasting ook daadwerkelijk een risico vormt. Maar er zijn veel meer fysieke risico’s die u in kaart moet brengen en die moet u ook nog eens een gradatie meegeven. U moet immers weten welke gevaarlijke situatie u eerst aan moet pakken. Een tool die u daarvoor kunt gebruiken is de Fine & Kinney-methode. Daarbij schat u de risico’s als volgt in:

  • de kans dat blootstelling aan het risico leidt tot gezondheidsschade of een bedrijfsongeval;
  • de zogenoemde blootstellingsfrequentie: hoe vaak en in welke mate de werknemer te maken krijgt met het risico;
  • het effect als het misgaat: oplopend van aanzienlijk tot catastrofaal.

eindcijfer

Ieder punt geeft u een cijfer, dus voor zowel de kans, de blootstellingsfrequentie en het effect. Die punten vermenigvuldigt u met elkaar, zodat u een eindcijfer krijgt. Dat cijfer bepaalt de positie van het risico op uw to-dolijst.

Gebruik zoveel mogelijk bronnen om uw RI&E mee te verrijken, zo is iedere vorm van registratie waardevol voor uw RI&E. Pak daarom de verzuimregistratie erbij, hieruit kunt u opmaken wat veelvoorkomende klachten zijn binnen uw organisatie. Die zijn vaak te herleiden tot een risico.

Branchenormen

afwijkend

Het is slim om tijdens het opstellen van de RI&E de normen uit uw branche erbij te nemen. Die branchenormen zijn soms afwijkend van de standaardnormen. De Inspectie SZW zal vaak de branchenormen gebruiken tijdens een controle. Die extra normen zijn in de specifieke en branchegerelateerde arbocatalogi terug te vinden.

6.3.1 Aanpakken van fysieke belasting

tilhulpmiddel

De risico’s van fysieke belasting neemt u weg door het werk anders in te richten en door bescherm- en hulpmiddelen aan te bieden, zie ook hoofdstuk 8. Is er veel lawaai en is de bron van dat geluid niet weg te nemen, dan geeft u werknemers gehoorbescherming. Moet er veel worden getild, dan installeert u een tilhulpmiddel. Noteer in uw RI&E welke maatregelen u treft en wanneer die doorgevoerd moeten zijn. Door de maatregelen op te nemen in de RI&E en daar een deadline aan te koppelen, is er meer motivatie en drang om het risico daadwerkelijk weg te nemen.