U bent hier

1.4 Inspectie SZW

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

duurzame 
inzetbaarheid

De werkgever is wettelijk verplicht om een gezonde en veilige werkplek voor zijn werknemers te creëren. Een te zware arbeidsbelasting is niet goed voor de gezondheid van de werknemer en is dus een overtreding van Arbowet. De Inspectie SZW handhaaft de Arbowet en voert daarvoor controles uit. Ieder jaar wordt een aantal focusgebieden aangewezen door de Inspectie: onder meer de psychosociale arbeidsbelasting werkdruk valt daar dit jaar onder. Daarnaast speuren inspecteurs dit jaar extra naar organisaties die stelselmatig te lange werktijden hanteren voor hun werknemers en bedrijven die geen actief beleid voeren tegen pesten. Die vormen van arbeidsbelasting gaan namelijk ten koste van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Duurzame inzetbaarheid vormt de komende tijd sowieso een aandachtspunt (zie kader Wetsvoorstel duurzame inzetbaarheid).

Wetsvoorstel duurzame inzetbaarheid

Het kabinet heeft besloten om de Arbowet aan te scherpen. Die scherpere regels moeten ervoor zorgen dat werkgevers en werknemers zich verantwoordelijker gaan voelen voor het arbobeleid. Belangrijke pijlers zijn duurzame inzetbaarheid en preventie, met als doel om werknemers langer gezond en veilig aan het werk te houden en uitval te verminderen.

Tweede Kamer

Op het moment van het schrijven van dit dossier is de aangescherpte versie van de Arbowet nog niet definitief. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Tweede Kamer. Enig voorbehoud is dus op z’n plaats. Het is de bedoeling dat de herziene Arbowet per 1 januari 2017 ingaat.

Sancties en boetes

Controleert de Inspectie SZW uw organisatie en pakken de resultaten negatief uit, dan kunnen de inspecteurs de volgende sancties en boetes opleggen.

  • officiële waarschuwing;
  • eis tot naleving;
  • last onder dwangsom;
  • stilleggen van het werk;
  • boetes;
  • proces-verbaal.

focus

grove overtredingen

proces-verbaal

Als uw werkgever herhaaldelijk in de fout gaat wat betreft de arbeidsbelasting, zullen inspecteurs een boete opleggen. Zeker als u in een branche actief bent waar de inspecteurs zich dit jaar op focussen. Die boetes zijn niet mals: hoewel het boetebedrag al bij € 410 start, loopt het op tot een bedrag van maximaal € 820.000. Grove overtredingen van bijvoorbeeld de Arbeidstijdenwet neemt de Inspectie hoog op, de kans dat u met een waarschuwing wegkomt is in dat soort gevallen klein. De werkgever loopt zelfs het risico om een proces-verbaal te krijgen.